Olanda nu vrea România în Schengen: ”Majoritatea partidelor din guvern nu doresc...”
De Oana Vacarusi.
Publicat pe 20.10.2022 la 17:18
Actualizat pe 20.10.2022 la 17:18
După ce, zilele trecute, Parlamentul European a recomandat aderarea României la Schengen, Parlamentul olandez a adoptat o rezoluţie care stipulează că Olanda nu ar trebui să voteze pentru aderarea țării noastre la zona de circulație liberă în Europa, conformă cu Acordul de la Schengen.
- Olanda nu vrea România în Schengen
- Motivul pentru care Parlamentul Olandei a votat împotriva aderării țării noastre la Schengen
Potrivit declarațiilor făcute de eurodeputata Sophia in’T Veld nu toţi olandezii ar fi de acord cu decizia Parlamentului, adică aceea că Olanda nu ar trebui să voteze pentru aderarea României la spațiul Schengen. Mai mult, aceasta a spus că, după părerea sa, premierul olandez Mark Rutte, venit la noi în țară zilele trecute, nu face destul pentru a convinge legislativul Ţărilor de Jos că România merită să adere la spaţiul Schengen.
Olanda nu vrea România în Schengen
În prezent, 400 de milioane de europeni, din 26 de state, printre acestea și patru naţiuni care nu se află în Uniunea Europeană: Elveția, Islanda, Liechtenstein și Norvegia, sunt membri în Spaţiul Schengen. Pe data de 8 decembrie locuitorii României vor afla dacă vor deveni și ei membri însă, momentan, în cursul zilei de astăzi, Parlamentul Olandei a votat împotriva intrării țării noastre în Schengen.
Bulgaria, Croaţia, Cipru, Irlanda şi România sunt țările membre ale Uniunii Europene care nu fac parte din Spațiul Schengen.
Beneficiile României prin aderarea la Schengen
- vor dispărea timpii de așteptare din punctele de trecere a frontierei terestre cu Ungaria și Bulgaria;
- nu vom mai pierde timp cu controlul documentelor. În acest fel, transportatorii vor scăpa de cozile de la frontierele cu Ungaria și Bulgaria.
- va fi eliminat controlul de frontieră pentru zborurile către/dinspre destinații din spațiul Schengen. Cu atât mai mult, deplasările către/din aceste destinații se vor desfășura că un zbor intern în România.
Citește și: Parlamentul European a adoptat rezoluția de aderare a României la Schengen. Câte voturi au fost "pentru"