Mai este foarte puţin! Când vor trece românii la ora de vară

+3 click pentru
galerie

Mai este foarte puţin! Când vor trece românii la ora de vară © foto simbol Pixabay

Ultima duminică a lunii martie vine cu schimbarea de la ora de iarnă la ora de vară. În acest an, trecerea la ora de vară se va face pe 31 martie, când toţi românii îşi vor da ceasurile înainte.

Anual, în ultima duminică a lunii martie, totţi oamenii de pe teritoriul României îşi vor da ceasurile înainte. Coincidenţa face ca ultima duminică din lună să fie şi ultima zi a lunii martie. Aşadar, pe 31 martie ora 03:00 va deveni ora 04:00.

Ziua de 31 martie va avea doar 23 de ore, ceasurile se vor da înainte în toate ţările UE, în acelaşi moment.

Introducerea orei de vară a venit ca o necesitate de război, în timpul Primului Război Mondial. Germania și Austro-Ungaria au fost primele țări care au introdus acest sistem, începând cu 30 aprilie 1916, pentru a economisi rezervele de cărbune necesare producției de război.

În România, ora de vară a fost introdusă pentru prima dată în 1917, tot în timpul Primului Război Mondial.

După război s-a renunțat la folosirea orei de vară, dar a fost reintrodusă în 1932, din motive economice. Până în 1939 ora de vară a funcționat în fiecare an, între prima duminică din aprilie și prima duminică din octombrie. Între 1 aprilie 1940, ora 00:00, și 2 noiembrie 1942, ora 03:00, ora de vară a fost în vigoare permanent în România.

Din 1943, practica trecerii la ora de vară a fost suspendată, insă a fost reintrodusă în România începând cu 1979.

A.S.

URMATOAREA  

facebook whatsapp twitter pinterest
A1.ro
ROMANIATV.NET
Știri GSP.RO

vezi mai multe 

Observator.tv
AntenaStars.ro
BZI.ro
DivaHair.ro