Orașele din România cu piețele centrale identice. Cum s-a ajuns la această situație incredibilă, de fapt
De Razvan Paltin.
Publicat pe 22.06.2022 la 20:52
Actualizat pe 22.06.2022 la 20:52
Cu siguranță dacă ați vizitat Brașovul, dar și Sibiul, ați sesizat faptul că piețele centrale sunt identice, iar chiar dacă nu ați ajuns până acum în aceste orașe, cu siguranță ați văzut poze prin care v-ați dat seama că ambele piețe sunt la fel.
- De ce piețele centrale sunt identice
- Iată ce spun istoricii
Mult timp s-a spus că brașovenii s-au inspirat de fapt de la sibieni în ceea ce privește piața centrală, însă această informație a fost dezmințită de istorici.
De ce ambele orașe din România au piețele centrale identice
Aceștia afirmă că ambele orașe au avut modele din Europa occidentală atuci când au fost construite piețele centrale, dar și clădirile din jurul lor.
Chiar dacă Piața Mare din centrul Sibiu, dar și Piața Sfatului din Brașov par două proiecte ale aceluiași arhitect, de fapt ele sunt diferite ca și dată a construcției. Piața Mare din Sibiu a început să fie construită în anul 1366, an care a marcat finalizarea celei de-a treia centuri de fortificație a orașului, iar piața din Brașov a fost creată mult mai târziu.
Istoricul Răzvan Pop susține că meșterii celor două cetăți aveau ca sursă de ispirație țările vestice, nu alte cetăți în curs de formare din Transilvania.
”Dovezi scrise nu avem că se inspirau de la unii la alții. Probabil că dacă vedeau o tehnică mai bună, o preluau în orașul lor. Dau un exemplu care nu ține neapărat de evul mediu: dacă ne uităm la acoperișuri: țiglele din Sibiu sunt rotunde, țiglele din Brașov sunt ascuțite. Dar ceva și mai important: noi avem gurile acelea de aerisire, ochii Sibiului, ceea ce la Brașov nu există. Erau și elemente care creau o identitate proprie a unui oraș, dar cu siguranță nu era vorba că îl vedeau neapărat că îl vedeau in Brașov sau Bistrița și se inspirau. Cu siguranță îl vedeau la Munchen, la Milano, la Nuernberg sau la Viena și de acolo se inspirau, veneau cu ideea care urma apoi să se împrăștie în toată Transilvania”, explică istorul Răzvan Pop pentru turnulsfatului.ro.
Ce diferențiază cele două piețe
Chiar dacă par a avea aproximativ același șablon, Piața Mare din Sibiu pleacă spre cu totul altă direcție, față de cea din Brașov.
Totodată, istoricul mai spune că în Cluj se află și catedrala, dar și biserica principala chiar în piața centrală, însă în Brașov sau Sibiu nu se întâmplă asta. Atât Biserica Neagră, cât și Biserica Luterană sunt într-o piață adiacentă.
Citește și: Locul unde găsești centrul României! Ai știut unde este? A fost mutat cu 30 km de câțiva ani / FOTO