Orașele "fantomă" din România. Construite de la zero de Nicolae Ceauşescu, au ajuns acum ruină. Ce s-a ales de cinci dintre simbolurile comuniste
Publicat pe 26.07.2022 la 10:44 Actualizat pe 26.07.2022 la 10:48
În perioada comunistă, au fost construite orașe întregi în scop industrial, dar în zilele noastre multe dintre ele au ajuns să fie orașe „fantomă”, devenind simple ruine. Iată în ce stare se află acum cinci dintre orașele construite de Nicolae Ceaușescu!
- Ce s-a întâmplat cu orașele construite de Nicolae Ceaușescu
- Au devenit ruină
Orașele "fantomă" din România - construite de Nicolae Ceaușescu în perioada comunistă
Nicolae Ceaușescu a ridicat aproape de la zero mai multe orașe în perioada comunistă, dar s-a ales praful de ele în timp, devenind așa-zise orașe ”fantomă”, în prezent. Fostele orașe muncitorești sunt doar o umbră a ceea ce au fost în primii ani de comunism.
Orașul Ștei
Localizat în județul Bihor, orașul Ștei a fost proiectat de sovietici lângă satul cu același nume, datorită interesului pentru minele de uraniu din zonă. La acea vreme, s-au ridicat într-un ritm amețitor zeci de blocuri, un palat administrativ, cinci cinematografe, două şcoli şi o bază sportivă.
Oraşul avea o populaţie de peste 10.000 de locuitori, majoritatea muncitori în exploatările de uraniu şi molibden din zonă. În 1958, a luat numele de Doctor Petru Groza, pe care l-a păstrat până în 1996, când a revenit la vechea sa denumire. În prezent, în Ștei mai sunt circa 6.000 de locuitori.
Orașul Uricani
Uricani a fost construit datorită minelor de cărbune din zonă. Situat în Hunedoara, la „capătul” Văii Jiului şi la poalele Retezatului Mic, orașul și-a pierdut din farmec în urmă cu două decenii, când au fost închise exploatările de cărbune şi de cuarţ.
Blocurile „sovietice” de cărămidă sunt încă în picioare, fără prea mari modificări, în afară de fațadele scorojite. Statuia a doi mineri stahanovişti, ridicată în anii ‘60, este monumentul pe care nimeni nu l-a deteriorat. De la cei 5.500 de oameni care lucrau în Uricani s-a ajuns la doar 1300 de salariați în prezent.
Orașul Ciudanovița
Ciudanoviţa este un mic orășel aproape părăsit, pe care localnicii rămași îl numesc șantier. Odată cu declinul mineritului, întreaga zonă dintre Reșița și Oravița s-a depopulat, iarCiudanovița nu a făcut excepție.
Aici, câteva dintre cele aproape 20 de blocuri din cărămidă, ridicate de la începutul anilor ’60, s-au prăbuşit. Din spital a mai rămas doar fundaţia, iar cșădirile care încă sunt în picioare adăpostesc în prezent 400 de oameni.Aceștia sunt cei care nu au vrut să părăsească orașul, când au fost avertizați cu privire la efectele radiațiilor de uraniu din zonă.
Orașul Victoria
Orașul Victoria, din judeţul Braşov, a apărut odată cu înfiinţarea coloniei muncitoreşti Ucea (Ucea Roşie) din jurul noului combinat chimic de la poalele munţilor Făgăraş.
„Victoria este primul oraş nou care a apărut pe harta Republicii Populare Române. Tot ce se întampla aici în aşezarea de la poalele Făgăraşilor este direct raportat la existenţa combinatului chimic. Nu există casă, apartament în care să nu locuiască un muncitor, un inginer sau un tehnician din sfera chimiei. Te surprinde de la început liniştea care stăpâneşte locul. De fapt, localnicii sunt la lucru", se nota în oficiosul comunist Scînteia, în 1965.
În zilele noastre, orașul este în declin, iar autoritățile vor să îl includă într-un plan de redresare, prin turism.
Orașul Scorniceşti
Celebrul Scornicești, locul natal al fostului dictator Nicolae Ceaușescu, a fost privilegiat în timpul comunismului. Din anii ’70, comuna din Olt a fost transformată într-o localitate urbană prosperă, cu aproximativ 70 de blocuri, fabrici de procesare a cărnii, spital, liceu şi mai multe şcoli.
În Scornicești s-a inaugurat și un stadion de fotbal modern, în 1986. S-a investit mult și în agricultură. Cele mai moderne utilaje ale vremii lucrau cele 32.000 de hectare de teren agricol din jurul orășelului.
Citește și: Cel mai poluat oraș din România. Nu e Bucureștiul, iar Brașov e pe locul 2 într-un top recent! Te așteptai?