Orașul din România unde a fost creat cel mai iute ardei din lume. Alimentul îți irită pielea chiar și prin mănuși
Publicat pe 14.10.2023 la 11:08 Actualizat pe 14.10.2023 la 11:08
În județul Buzău a fost creat cel mai iute ardei din întreaga lume. Aimentul este atât de puternic încât irită pielea chiar și prin mănuși. La ce folosește acest ardei și de ce a fost creat.
- Cel mai iute ardei din lume a fost creat la Buzău
- Este atât de puternic, încât irită pielea chiar și prin mănuși
Ardeiul iute este unul dintre cele mai consumate alimente din întreaga lume. Acest aliment are un gust picant, o savoare intensă și numeroase beneficii terapeutice.
Cel mai iute ardei din lume a fost creat la Buzău
Ei bine, în urmă cu puțin timp, cercetătorii de la Banca de Resurse Genetice Vegetale (BRGV) Buzău au creat cel mai iute ardei din lume. Acest aliment este atât de puternic, încât irită pielea chiar și prin mănuși.
Mai mult decât atât, Banca de Resurse Genetice Vegetale (BRGV) Buzău sunt în cercetare peste 1.000 de soiuri de ardei iute de diferite forme, mărimi şi culori.
"Am alocat un spaţiu important pentru regenerarea seminţelor de ardei iute. Noi avem o colecţie bogată la această specie interesantă şi care a fost mai puţin studiată în România. Am avut la un moment dat în ţară o staţiune de cercetări legumicole la Arad, care, din păcate, imediat după 1990, s-a desfiinţat.
Cu tristeţe, se pare că toată resursa genetică de acolo a ajuns peste graniţe şi sigur a fost valorificată de străini. Acolo s-a pierdut o resursă genetică greu de cuantificat în bani, foarte valoroasă. Noi avem o colecţie bogată, care depăşeşte 1.000 de soiuri, de genotipuri, pe care le avem în conservare şi care ne-a atras interesul pentru modul în care se exprimă.
Noi avem practic ardeii care pot fi cultivaţi în ghivece, ardei ornamentali, mergând până la ardeii de mare productivitate şi ajungând până la cei mai iuţi ardei din lume", a spus directorul BRGV, Costel Vînătoru.
Este atât de puternic, încât irită pielea chiar și prin mănuși
Pe lângă formă sau culoare, principala caracteristică pe care o prezintă ardeiul iute este concentraţia de capsaicină. Acesta este de fapt un alcaloid care imprimă senzaţia de usturime. Acest proces este, totodată, și un nou record în întreaga lume.
De cealaltă parte, pentru a obţine un ardei cu o concentraţie mare de capsaicină, specialiștii s-au folosit de două dintre cele mai iuţi soiuri din lume, mai exact Madame Jeanette şi Habanero.
"Este o competiţie pe plan internaţional să se depăşească valorile în capsaicină. Capsaicina, substanţa aceasta care prezintă iuţeala ardeiului, este o substanţă care este apreciază în primul rând din punct de vedere medicinal, în gastronomie, unde sunt concursuri, tot felul de festivaluri ale ardeiului iute.
În competiţia aceasta dură am intrat şi noi şi suntem bucuroşi că deţinem, spunem noi fără falsă modestie, recordul mondial. Nu am cunoştinţă ca până în prezent undeva, nu la competiţiile acestea să le spunem de amatori, ci la competiţiile ştiinţifice acreditate la nivel naţional, vreo unitate de cercetare să vină cu un ardei cu o concentraţie mai mare decât ceea ce am prezentat noi la Brisbane, în Australia. Studiul a plecat de la o provocare simplă.
Buzăul este apreciat prin două produse culinare locale: babicul de Buzău, care are în conţinut ardei iute, şi vorbim de alt produs valoros, cârnaţii de Pleşcoi, care sunt un deliciu, iar elementul de atracţie este constituit de faptul că sunt picanţi.
Atunci un mare producător de cârnaţi m-a vizitat la Staţiunea Legumicolă şi m-a rugat dacă pot să obţin un soi de ardei iute, cu uniformitate în ceea ce priveşte concentraţia de capsaicină, adică de iuţeală, ca el să poată să stabilească o reţetă precisă pentru prepararea cârnaţilor de Pleşcoi", a mai precizat Costel Vînătoru.
CITEȘTE ȘI: Omul care a mâncat cel mai iute ardei din lume a fost la un pas de moarte. Incredibil ce a pățit bărbatul