Cum faci cel mai bun pepene murat. Care sunt pașii pe care trebuie să îi urmezi dacă vrei să prepari acest deliciu culinar pentru iarnă

De Oana Vacarusi.
Publicat pe 11.09.2025 la 23:56
Actualizat pe 11.09.2025 la 23:56
Pepenele murat este o alegere surprinzătoare, dar extrem de gustoasă pentru cămara de iarnă. Dacă vrei să încerci ceva diferit, urmează câțiva pași simpli pentru a obține o murătură crocantă, ușor acrișoară și plină de savoare.
- Rețeta pentru cel mai bun pepene murat
- Care sunt pașii pe care trebuie să îi urmezi
Pepenele murat este una dintre acele rețete tradiționale care surprinde prin simplitate și gust. Deși nu este la fel de popular ca alte murături, pepenele verde murat a devenit un adevărat deliciu culinar în multe gospodării din România.
Rețeta pentru cel mai bun pepene murat
Ingrediente:
1 pepene verde bine copt;
4 rădăcini de hrean;
o căpăţână de usturoi;
3 crenguţe de mărar uscat;
3 crenguţe de cimbru uscat;
3 linguri de sare grunjoasă;
3 litri de apă;
Mod de preparare:
Pepenele se spală bine. Se taie apoi în felii groase de aproximativ 2 cm şi apoi în bucăţi, în funcţie de borcanul pe care îl aveţi. Dacă aveţi un borcan cu gura mai largă, care vă permite, puteţi lăsa feliile întregi.
Se aranjează feliile în borcan, cu grijă, să nu zdrobim miezul.
Printre bucăţile de pepene aranjați crenguţele de cimbru şi mărar, căţeii de usturoi decojiţi şi rădăcinile de hrean tăiate în două sau în patru, pe lungime.
Într-un lighean amestecăm apa şi sarea, până aceasta se topeşte. Se toarnă saramura obţinută peste pepene.
Borcanul se închide ermetic cu un capac bine strâns. Se ţine borcanul într-un loc răcoros şi întunecat.
În primele zile va începe să fermenteze, de aceea trebuie să puneţi un recipient sub el. Nu deschideţi capacul sub nicio formă!
Pepenele se murează în aproximativ 2 luni, însă cele mai multe gospodine îl deschid abia în preajma sărbătorilor de iarnă.
Ce beneficii are pentru organism consumul de pepene murat
Coaja de pepene verde murată este o sursă de fibre, despre care se spune că are efecte benefice asupra multor părți ale organismului, de la digestie până la eliminarea colesterolului.
Cojile de pepene verde murate sunt, de asemenea, o sursă de aminoacid numit citrulină. În organism, citrulina acționează ca un vasodilatator, pe lângă faptul că ajută la eliminarea toxinelor din organism, spun specialiștii.
Citește și: Când este recomandat să pui castraveții la murat. Perioada ideală pentru a-i pregăti pentru iarnă