Ordonanță militară. Grupurile mai mari de trei persoane, interzise

Ordonanță militară. Grupurile mai mari de trei persoane, interzise © Foto simbol arhivă

În cadrul conferinței de presă susținută sâmbătă seara, la Ministerul Afacerilor de Interne, Marcel Vela a anunțat că grupurile mai mari de trei persoane în afara domiciliului nu sunt permise. 

În ordonanța militară prezentată la conferința de presă se arată că circulația persoanelor în afara locuinței/gospodăriei se efectuează numai cu respectarea măsurilor generale de prevenire a răspândirii COVID-19.

De asemenea, autoritățile doresc evitarea formării oricărui grup de persoane.

„Prin formarea unui grup de persoane se înțelege alăturarea unui număr mai mare de 3 persoane care nu locuiesc împreună”, a spus ministrul Marcel Vela.

Ce se întâmplă dacă ieși din casă în intervalul 06.00 - 22:00 

Autoritățile române au decis ca, în intervalul orar 06.00 - 22.00, circulația persoanelor în afara locuinței să se efectueze numai pentru:

  • deplasarea în interes profesional, inclusiv deplasarea între locuință/gospodărie și locul/locurile de desfășurare a activității profesionale, atunci când activitatea profesională este esențială și nu poate fi amânată sau desfășurată de la distanță;
  • deplasarea pentru asigurarea de bunuri care acoperă necesitățile de bază ale persoanelor și animalelor de companie/domestice, precum și bunuri necesare desfășurării activității profesionale;
  • deplasarea pentru asistență medicală care nu poate fi amânată și nici realizată de la distanță;
  • deplasarea din motive justificate, precum îngrijirea/însoțirea copilului, asistența persoanelor vârstnice, bolnave sau cu dizabilități ori deces al unui membru de familie;
  • deplasări scurte, în apropierea locuinței/gospodăriei, legate de activitatea fizică individuală a oamenilor și nevoile animalelor de companie/domestice.

Măsura se aplică începând cu data de 23 martie 2020, ora 22.00, ora României.

„Pentru verificarea motivului deplasării în interes profesional, persoanele sunt obligate să prezinte, la cererea personalului autorităților abilitate, legitimația de serviciu, adeverința eliberată de angajator sau o declarație pe propria răspundere.

Pentru verificarea motivului deplasării în interes personal, persoanele sunt obligate să prezinte, la cererea personalului autorităților abilitate, o declarație pe propria răspundere, completată în prealabil.

Declarația pe propria răspundere trebuie să cuprindă nume și prenume, data nașterii, adresa locuinței/ gospodăriei/ locului activității profesionale, motivul deplasării, data completării și semnătura”, se arată în ordonanță.


facebook whatsapp twitter pinterest
A1.ro
Antena3

Mai mult 

DivaHair.ro
Clair.ro
ROMANIATV.NET
Observator.tv
AntenaStars.ro
BZI.ro