Parlamentul a adoptat legea carantinării și izolării. Care sunt modificările implementate
Publicat pe 16.07.2020 la 23:08 Actualizat pe 16.07.2020 la 23:28
Joi seara, Parlamentul a adoptat Legea carantinării și izolării, după ce aleșii din Senat și-au data acordul. Iată care sunt noile modificări implementate de cei de la putere.
- Parlamentul a adoptat legea carantinării și izolării.
- Care sunt noile modificăr implementate.
După o săptămână cu mari tensiuni în lumea politică, Legea carantinării și izolării a fost adoptate în Parlament. Astfel, proiectul Guvernului a obținut 115 voturi pentru, 8 împotrivă şi 3 abtineri.
Iată ce conține noul act normativ, dar și ce modificări aduce:
- izolarea se instituie pentru persoanele bolnave cu semne şi simptome sugestive, precum şi pentru persoanele purtătoare ale agentului înalt patogen chiar dacă acestea nu prezintă semne şi simptome suggestive.
- lista bolilor pentru care se instituie izolarea persoanelor la domiciliul acestora, la o locaţie declarată de acestea sau, după caz, în unităţi sanitare, precum şi lista unităţilor sanitare de bază în care se tratează persoanele bolnave se stabilesc prin hotărâre a Guvernului.
Parlamentul a adoptat legea carantinării și izolării
- măsura izolării trebuie să fie dispusă pe durata limitată, în mod nediscriminatoriu şi proporţional cu situaţia pe care o determină. Trebuie să aibă ca scop prevenirea răspândirii unei boli periculoase pentru siguranţa persoanei şi sănătatea publică. În plus, izolarea trebuie să fie pe o durată limitată, care protejează interesul public şi să nu determine un dezechilibru între nevoia de protejare a sănătăţii publice şi imperativul respectării libertăţii persoanei.
Cei care nu vor respecta perioada izolării sau carantinării vor fi sancționați conform legii. De asemenea, cei care revin din ”țări roșii” vor fi plasați în carantină la domiciliu sau în spaţii ale statului.
Trebuie menționat și faptul că cei de la putere au eliminat posibilitatea carantinării bunurilor materiale suspecte de a fi contaminate.
Poate una dintre cele mai importante măsuri este aceea de a se stabili ce se întâmplă cu minorii ai căror familie este infectată. Iată ca parlamentarii au decis ca în astfel de situații serviciul de asistenţă socială va monitoriza situaţia şi, dacă e necesar, va lua măsuri pentru ca acei copii să fie îngrijiţi temporar.