Postul Paștelui 2021. Când sunt zile cu dezlegare la pește, vin și untdelemn
De Redactia Spynews.ro.
Publicat pe 10.03.2021 la 16:28
Actualizat pe 10.03.2021 la 16:29
Paștele sau sărbătoarea Învierii lui Hristos este cea mai mare sărbatoare a creștinilor, fiind prăznuită anul acesta pe data de 2 mai. Deja nu mai este un secret pentru nimeni faptul că Postul Paștelui este unul dintre cele mai grele patru posturi de peste an, drept urmare, iată când sunt zilele cu dezlegare la pește, vin și untdelemn din acest an.
- Zile cu dezlegare la pește în Postul Paștelui 2021.
- Zile cu dezlegare la vin în Postul Paștelui 2021.
- Zile cu dezlegare la untdelemn în Postul Paștelui 2021.
Postul Paștelui în acest an începe pe data de 15 martie și ține până pe 1 mai, fiind unul dintre cele mai grele posturi din cele patru de peste an. Paștele este sărbătoarea Învierii Domnului, dar și un prilej deosebit de a reuni familia. În afară de faptul că în postul Paștelui nu se fac nunți și botezuri, nu se cântă și nu se dansează, iată care sunt zilele cu dezlegare la pește, vin și untdelemn din acest an.
Zile cu dezlegare la pește în Postul Paștelui 2021
În Postul Paştelui credincioşii trebuie să se abțină de la anumite alimente, cum ar fi: carne, ouă, pește, brânză și lapte.De asemenea, aceștia trebuie să adopte o atitudine spirituală, fiind îndemnați la rugăciune și purificare sufletească. Cât despre zilele cu dezlegare la Pește din Postul Paștelui 2021, acestea sunt la praznicul Buneivestiri şi în Duminica Floriilor, în duminica dinaintea Paștelui.
Zile cu dezlegare la vin în Postul Paștelui 2021
Când Bunavestire cade în primele patru zile din Săptămâna Patimilor, se face dezlegare numai la untdelemn şi vin, iar când cade în vinerea sau sâmbătă acestei săptămâni, se dezleagă numai la vin. Fumatul şi alcoolul nu sunt permise în postul Paștelui 2021. De asemenea, se spune că de la post pot fi scutiți copiii, femeile gravide, lăuzele și bolnavii, însă acest lucru nu înseamnă că se pot lipsi și de rugăciuni.
Zile cu dezlegare la untdelemn în Postul Paștelui 2021
În Săptămâna Mare se mănâncă doar seara, pâine şi se bea apă şi în Vinerea Mare se ţine post negru. Este foarte important mersul la biserică, dar mai ales, rugăciunea. În timpul Postului Mare, toate bisericile ortodoxe sărvâșesc Liturgia Darurilor mai Înainte Sfințite, în fiecare miercuri și vineri.
Cum se tine postul Paștelui corect, ca la mânăstire
În prima săptămână din Postul Paștelui, creștinii nu mâncau decât o singură masă, după ora 15 sau chiar mai târziu. Aceasta era foarte strictă şi era constituită din puţine legume fierte sau crude şi cereale. Nu se consuma deloc ulei, iar unii nu mâncau nimic fiert. Apoi, în săptămânile următoare, postul se îmblânzea: existau dezlegări la untdelemn şi vin, uneori la peşte. În săptâmâna mare existau zile de post negru şi altele în care se mânca doar seara şi foarte puţin.
Iată în ce zi va pica Paștele și în următorii ani.
- 2022 – 24 aprilie
- 2023 – 16 aprilie
- 2024 – 5 mai
- 2025 – 20 aprilie
- 2026 – 12 aprilie
- 2027 – 2 mai
- 2028 – 16 aprilie
- 2029 – 8 aprilie
Citește și: Începe postul Paștelui 2021. Cât durează și cum se ține corect postul ortodox