Povestea neștiută dintre Melania, o tânără din Brașov, și Albert Einstein. Ce scrisori secrete îi trimitea marele savant
Publicat pe 22.08.2022 la 13:20 Actualizat pe 22.08.2022 la 13:22
Cosiderat de mulți a fi cel mai mare savant al lumii, Albert Einstein a corespondat pe parcursul a mai mulți ani cu o tânără româncă din Brașov, pe nume Melania Șterbu. Scrisorile dintre cei doi demonstrează că brașoveanca areușit să-i atragă atenția celebrului om de știință.
- Albert Einstein coresponda cu o româncă
- Despre ce vorbeau cei doi
Ani la rând, o româncă pe nume Melania Șerbu, din Brașov, a vorbit prin scrisori cu marele Albert Einstein. Corespondența dintre tânără și celebrul om de știință a început din dorința brașovencei de a afla mai multe despre Teoria relativității.
Melania, o tânără din Brașov, a corespondat ani de zile cu Albert Einstein
Melania a aflat de Teoria relativității din poeziile lui Mihai Eminescu. „Luceafărul”, „Sărmanul Dionis“ sau în „La steaua“ i-au deschis tinerei apetitul pentru știință și în scurt timp a ajuns să diverse teorii chiar cu vestitul fizician Albert Einstein, autor al Teoriei relativității. Povestea româncei este și mai incredibilă pentru că, în cele din urmă, a ajuns să fie profesoară la catedre importante din Europa, deși terminase doar școala comercială, inițial.
Pe când avea 19 ani, în vara anului 1928, Melania a văzut fotografia fizicianului, în numărul din 4 august 1928 al revistei „Realitatea Ilustrată“, la începutul articolului semnat de Karl Joel despre „Teoria relativităţii“. În scurt timp, tânăra a decis să-i scrie savantului. I-a adresat scrisoarea „Domnului Profesor Albert Einstein, Descoperitorul Teoriei Relativităţii, Berlin, Germania“ și i-a vorbit despre speculațiile apărute în presa românească referitor la legăturile dintre ideile expuse în „Sărmanul Dionis“ și Teoria relativității.
Ce i-a scris savantul
Cu siguranță, surpriza a fost foarte mare pentru Melania, când a primit o scrisoare care îl avea ca expeditor pe Albert Einstein.
Melania și-a arătat interesul pentru știință încă de la început, iar el s-a oferit să o ajute să înțeleagă mai mult. Cu toate acestea, el i-a transmis și un avertisment ce reflectă concepțiile acelor vremuri. „Acest studiu se răzbună în cazul femeilor, pentru că lor nu le prieşte marea concentrare spirituală necesară“, a scris părintele Teoriei relativității.
Tânăra nu s-a speriat și au continuat să corespondeze. Astfel, Melania i-a trimis savantului și o fotografie în care apărea în costum popular, pentru care Einstein i-a mulțumit.
Omul de șștiință a ajutat-o să facă studii superioare
Pentru că își dorea să urmeze facultatea, dar nu avea Bacalaureatul, Einstein a intervenit pe lângă Nicolae Iorga, pe atunci ministru al Instrucțiunii Publice, și i-a cerut să o ajute ca să poată urma studiile universitare. Astfel, Iorga a modificat legea și a introdus un examen de diferență care permitea celor fără Bacalaureat să meargă la facultate.
Din păcate, examenul a fost din scurt, iar tânăra nu a putut să se pregătească de ajuns. A reușit să devină studentă după alți 4 ani. Savantul a mai ajutat-o și să devină studentă în Cehia, dar venirea naziștilor a obligat-o să se întoarcă la Brașov. Cei doi nu au ajuns niciodată să se cunoască față în față.
Citește și: El este copilul din România care are IQ-ul lui Albert Einstein! La doi ani ştia alfabetul