Premieră în România! Un cățel al unei familii care a divorțat a fost încredințat, la partaj, în condiții asemănătoare cu cele ale unui copil
De Oana Vacarusi.
Publicat pe 10.05.2023 la 15:36
Actualizat pe 10.05.2023 la 15:36
Doi avocați din Oradea au bifat o premieră în România! În cazul unul divorț, cei doi au dovedit în instanță că patrupedul pe soții îl dețin este ființă vie, și nu bun imobil. Așadar, în cazul unui partaj, animalul de companie a fost încredințat în condiții asemănătoare cu cele ale copiilor, urmând să fie stabilit domiciliul și vizitele.
- Premieră în România
- Un cățel, "împărțit" la divorțul stăpânilor, în condiții asemănătoare cu cele ale unui copil
Dacă până în prezent, în cazul unui divorț, doar în cazul copiilor era stabilită custodia, orarul de vizită, responsabilitățile și îngrijirea, iată că, doi avocați din Oradea au reușit să dovedească în instanță faptul că și animalul de companie este ființă vie, nu bun mobil și că, în cazul unui partaj, patrupedul trebuie să beneficieze de condiții asemănătoare celor ale copiilor.
Un cățel, "împărțit" la divorțul stăpânilor, în condiții asemănătoare cu cele ale unui copil
Cristian Rusu și Claudia Romocea, sunt cei doi avocați din Oradea care au reușit să dovedească în instanță faptul că și animalul de companie este ființă vie, nu bun mobil, scrie g4media.ro. Cei doi, care au reprezentat o femeie într-un dosar de divorț, declaraă că este necesar ca percepția asupra animalelor de companie să fie schimbată și să fie făcută o actualizare legislativă.
Avocații sunt de părere că, la fel ca în cazul copiilor, divorțul care implică și animale de companie poate fi unul complicat, mai ales în cazul în care fiecare parte dorește să păstreze patrupedul sau felina, după caz. Aceștia au demonstrat magistraților de la Judecătoria Chișineu Criș că animalul de companie nu este un bun supus partajului, ci o ființă în cazul căreia ar trebui luate decizii în condiții asemănătoare cazurilor în care la mijloc sunt copii.
Și animalele de companie au anxietate de separare
Multe animale de companie plâng atunci când stăpânul lor părăsește casa, dar cele care sunt afectate de anxietatea de separare se confruntă cu niveluri ridicate de stres, care pot fi dăunătoare sănătății lor mentale și fizice. Pe lângă efectele dăunătoare asupra calității vieții animalului de companie, acest comportament poate duce și la deteriorarea locuinței.
Este bine cunoscut faptul că animalele de companie dezvoltă anxietate de separare atunci când experimentează schimbări în viață, inclusiv:
- Schimbări în familie, când un membru al familiei moare sau se mută, poate fi declanșată anxietatea de separare.
- Schimbări de locuință, când un animal de companie este relocat sau se mută cu familia într-o casă nouă, poate dezvolta anxietate de separare.
- Schimbări de rutină , atunci când se confruntă cu schimbări în rutina sa, cum ar fi un proprietar care începe un nou loc de muncă sau se întoarce la muncă după ce a lucrat acasă pentru o perioadă lungă, poate apărea anxietatea de separare.
Citește și: Care sunt plantele toxice pentru câini și pisici. Ce să nu ții în casă dacă ai animal de companie