Care sunt plantele toxice pentru câini și pisici. Ce să nu ții în casă dacă ai animal de companie
Publicat pe 10.04.2023 la 19:34 Actualizat pe 10.04.2023 la 19:34
Animalele de companie, în special câinii și pisicile mici, sunt dechise la a experimenta asta, iar ele fac acest lucru prin gustarea obiectelor care le ies în cale. Ei bine, ai grijă ce plante ai în casă, pentru că unele sunt toxice pentru câini și pisici. Iată ce să nu ții în locuință dacă ai animal de companie!
- Plante toxice pentru câini și pisici
- Ce nu trebuie să ai în locuință dacă ai animal de companie
Plante toxice pentru câini și pisici
Azalea
Azalea este o plantă otrăvitoare pentru animalul tău de companie. Următoarele simptome apar la animalul tău dacă acesta a mâncat din plantă: salivare, greață, vărsături, brahicardie, colaps cardiovascular, comă sau convlusii.
Ingestia azaleei necesită o decontaminare cu cărbune și administrarea de protectori ai mucoasei. În cazul în care animalul vostru de companie a mâncat din această plantă, atunci ar trebui să consulați medicul veterinar.
Cactus Lophophora
Cactusul Lophophora este toxic pentru animalele de companie, pentru că el conține substanțe alcaloide. Următoarele simptome apar la animalul tău dacă acesta a mâncat din plantă: halucinații, tremurături, anxietate, delir, depresie, euforie, vărsături, diaree sau crampe abdominale.
Tratamentul pentru această problemă este simptomatic, astfel că nu există un antidot. Cu toate acestea, ar trebui să administrați un cărbune activ sau lavaj gastric. De asemenea, ar trebui să consulați un medic veterinar.
Sagotier japonez
Semințele sagotierului japonez și alte părți ale plantei provoacă intoxicație la câini. Următoarele simptome apar la animalul tău dacă acesta a mâncat din plantă: vărsături, anorexie, durere abdominala, toxicitate hepatica sau euforie.
Pentru această problemă nu există un tratament sau un antidot. Cu toate acestea, ar trebui să administrați un cărbune activ sau lavaj gastric. De asemenea, ar trebui să consulați un medic veterinar.
Degețel roșu, oleandru sau lăcrămioara
Toate aceste plante, dar și apa din ghiveciul lor sunt toxice. Următoarele simptome apar la animalul tău dacă acesta a mâncat din plantă: durere abdominală, salivare, greață, vărsături, iritația locala a mucoaselor, puls lent și greu, rapid și greu, hipotensiune, posibilă midriază, posibilă hipocalcemie sau colaps și moarte.
Tractul gastrointestinal la animalul de companie trebuie decontaminat prin inducerea vărsăturilor sau prin lavajul gastric. Tratamentul este urmat de cărbune activ sau purgative. De asemenea, ar trebui să consulați un medic veterinar.
Dieffenbachia
Dieffenbachia este toxică atât pentru câini, cât și pentru pisici. Următoarele simptome apar la animalul tău dacă acesta a mâncat din plantă: saliva, schimbarea lătratului, umflarea gurii, greață sau vărsături.
Tot ce trebuie să faceți este să clătiți gura animalul de companie cu bicarbonat de sodiu și apă. În cazul în care simptomele nu dispar, atunci contactați un medic veterinar.
Crin
Crini sunt toxici mai ales pentru pisici. Nu există simptome care să apară, însă vei vedea la animalul tău de companie o insuficiență renală acută. Pentru această plantă trebuie administrat un cărbune activ sau un lavaj gastric, însă trebuie consultat și un medic veterinar.
Steaua Crăciunului sau Crăciuniță
Tulpina, frunzele și seva de la crăciuniță sunt toxice. Următoarele simptome apar la animalul tău dacă acesta a mâncat din plantă: stomatita, salivare, greață, vărsături, durere abdominală. Pentru această problemă se recomandă spălarea gastrică, dar și consultarea imediată a unui medic veterinar.
Citește și: Plante pe care să le consumi când ești răcit sau ai gripă. Sunt foarte eficiente pentru aceste probleme