Parlamentul a trecut, în unanimitate, decretul pentru starea de urgență / UPDATE

Prima ședință online din istoria Parlamentului român. Deputații votează decretul stării de urgență © Hepta

UPDATE. Decretul a fost trecut de Parlament, în unanimitate, cu 445 de voturi, anunță Digi24.

ȘTIRE INIȚIALĂ

Joi, la ora 12, Parlamentul României s-a întrunit într-o ședință istorică. Deputații votează decretul stării de urgență în condiții speciale, printr-o videoconferință online. Totul se întâmplă în contextul în care criza de coronavirus interzice adunările mai mari de 50 de persoane.

Pentru prima oară în istoria României, procedura de vot are loc în condiții speciale, prin intermediul unui vot electronic la distanță, aprobat luni de Birourile permanente reunite ale Camerei Deputaților și Senatului. Miercuri, depitații au avut o primă ședință prin videoconferință prin care au simulat și testat votul online.

Parlamentul votează decretul stării de urgență

Conform Digi24, reprezentanții tuturor formațiunilor politice din Parlament au anunțat că vor vota decretul, chiar dacă au avut diverse nemulțumiri legate de măsurile luate de Guvern. Chiar dacă deputații s-au întrunit într-o ședință istorică, președinții celor două camere, Marcel Ciolacu și Titus Corlățean, sunt prezenți în sala de plen.

Întreaga ședință este transmisă prin streaming și se desfășoară alături de o teleconferință audio la care participă și președintele Klaus Iohannis.

Cum are loc votul

Parlamentarii își susțin intervențiile prin conexiune telefonică directă cu sala de plen, iar voturile sunt exercitate online, fiecare parlamentar având la dispoziție 2-3 minute pentru a vota. Dacă totul se desfășoară așa cum trebuie, rezultatul votului ar trebui să fie gata până la ora 13.00. Însă, având în vedere circumstanțele, este posibil să apară și dificultăți tehnice.

Fiecare parlamentar își exercită părerea prin accesul la o pagină web securizată prin user și parolă, comunicate individual prin SMS. Opțiunea este exprimată online, prin acționarea unuia dintre butoanele „DA”, „NU”, „NU VOTEZ” și „AB (abținere)”.


facebook whatsapp twitter pinterest
A1.ro
Antena3

Mai mult 

DivaHair.ro
Clair.ro
ROMANIATV.NET
Observator.tv
AntenaStars.ro
BZI.ro