Produsele pentru care românii vor plăti mai mult din 30 noiembrie. Din această dată se va adaugă o nouă taxă
De Bianca Cimpoi.
Publicat pe 09.08.2023 la 16:06
Actualizat pe 09.08.2023 la 16:06
După ce de la 1 august, 14 produse s-au ieftinit, se pare că prețul lor va crește la loc din 30 noiembrie. Acest lucru este datorat faptului că de atunci va fi adăugată o nouă taxă, care, într-un final, se va vedea și în buzunarele românilor.
- Produsele pentru care românii vor plăti mai mult din 30 noiembrie
- Din această dată se va adaugă o nouă taxă
Din 30 noiembrie, în România, va deveni funcțional sistemul de garanție-returnare (SGR), de aici și acea taxă de 0,50 de bani. Acest lucru se aplică în cazul băuturilor îmbuteliate, urmând ca după ce sticlele au fost golite, românii să ducă la magazin ambalajele. Așa vor putea să primească valoarea garanției înapoi.
Taxa va fi adăugată din 30 noiembrie
Proiectul prevede ca românii să fie, într-o anumită măsură, mai responsabili atunci când vine vorba de mediul înconjurător și să fie încurajați să recicleze sau să ducă ambalajele la punctele special amenajate.
Prin urmare, băuturile puse în recipiente de sticlă, plastic sau metal, care au 0,1 l sau 3 l fac parte din această categorie. Taxa se aplică și pentru băuturile acidulate și răcitoare, apă minerală sau plată ori bere, iar consumatorul va ști dinainte că are de plătit în plus pentru sticla respectivă datorită unei etichete.
Garanția de 0,50 lei se aplică în cazul băuturilor
Legea spune că din 30 noiembrie, sistemul de garanție-returnare (SGR) va deveni funcțional, iar de atunci, prețurile băuturilor va crește cu 0,50 lei, noua taxă. După ce au golit conținutul, românii sunt sfătuiți să ducă sticlele la unul dintre punctele special amenajate, atunci când își vor primi înapoi și garanția plătită.
Proiectul, despre care se spune că este unul ambițios, nu este implementat doar pentru a-i responsabili pe români, ci și pentru a trage un semnal de alarmă și în rândul companiilor că ar trebui să protejeze mediul înconjurător.
Un alt lucru inclus în proiectul de ordin prevede ca în situațiile în care obiectivele minime anuale nu au fost îndeplinite, contribuția va rămâne tot de 0,5 lei pentru ambalajele din metal, în timp ce în cazul celor din sticlă și/sau plastic va fi de un leu. Cât despre ambalajele care vor fi aduse de români, sistemul mai include și reciclarea lor, urmând ca mai apoi să fie reintroduse pe piață.
Citește și: 14 alimente se ieftinesc, începând de azi. Ce produse vor cumpăra românii cu mai puțini bani