Răsturnare de situaţie în cazul pacientei arse la Spitalul Floreasca. Operaţia, făcută de un rezident

Răsturnare de situaţie în cazul pacientei arse la Spitalul Floreasca. Operaţia, făcută de un rezident © arhivă

Ies la iveală noi detalii în cazul pacientei de 66 de ani care s-a stins la o săptămână după ce a ars ca o torţă pe masa de operaţie, la Spitalul Floreasca. Ministrul Sănătăţii, Victor Costache, a prezentat concluziile din raportul corpului de control.

Ministrul Sănătăţii, Victor Costache, a anunţat care sunt concluziile din raportul corpului de control. S-au constatat o serie de greşeli uriaşe ce au dus la moartea pacientei de 66 de ani. Potrivit celor spuse de ministru, femeia nu a fost testată la alergia cu iod, fiind subdiagnosticată greşit.

De altfel, aceasta ar fi fost prima mare greşeală a personalului medical. Cel care a anunţat iniţial alergia la iod este Mircea Beuran, profesorul care a fost demis din funcţia de şef al secţiei de chirurgie luni, 6 ianuarie, în urma incidentului. 

„Nu exista niciun element care să indice alergia la iod a pacientei”, a precizat Victor Costache în cadrul unei conferinţe de presă.

Înainte de operaţie, pacienta de 66 de ani a afirmat că este alergică la furazolidon, lucru care nu are nicio legătură cu alergia la iod. Personalul medical a generalizat şi, următoarea greşeală este că nu a fost făcut testul de confirmare.

Astfel, a continuat seria erorilor. Subdiagnosticarea greşită a fost urmată de folosirea viocidului pe bază de etanol cu o concentraţie de 89%. În mod normal, această substanţă era folosită doar pentru dezinfecţia chirurgicală a mâinilor echipei operatorii. 

Următoarea greşeală, folosirea bisturiului electric cu biocidul pe bază de alcool.

Operaţia, făcută de un medic rezident

Operaţia pacientei de 66 de ani a fost făcută de un medic rezident. Apoi, a intervenit un medic specialist, venit de acasă: Mircea Beuran. 

"În echipa operatorie s-a preferat să se intervină cu un medic rezident și apoi de un medic specialist, venit de acasă (Mircea Beuran. n.red.), în loc să intervină echipa de medici primari, care erau de gardă în spital”, a explicat Victor Costache.


facebook whatsapp twitter pinterest
A1.ro
Antena3

Mai mult 

DivaHair.ro
Clair.ro
ROMANIATV.NET
Știri GSP.RO

vezi mai multe 

Observator.tv
AntenaStars.ro
BZI.ro