Regulile privind înmormântarea morților de Covid se schimbă. Pacienții vor avea parte de slujbă și înhumare tradițională
Publicat pe 28.03.2021 la 16:59 Actualizat pe 28.03.2021 la 16:59
Regulile privind înmormântarea morților de Covid se schimbă înainte de sărbătorile pascale, după cum au transmis autoritățile. Astfel, pacienții care mor din cauza noului coronavirus vor avea parte de o slujbă oficiată de un preot, de depunere în capelă și de înhumare tradițională.
- Înmormântările morților de Covid, permise cu preot și înhumare tradițională
- Protocolul îngropării pacienților sa schimbat
- Ce a mai decis ministerul Sănătății
Regulile privind înmormântarea morților de Covid se modifică drastic înainte de Paște, după cum au anunțat deja și autoritățile, și mai ales după felul controversat în care celebra Cornelia Catanga a fost dusă pe ultimul drum, având diagnosticul de pozitiv cu noul coronavirus.
Protocolul înmormântării pacienților decedați de Covid a fost schimbat
Astfel, pacienții infectați cu Covid-19 va putea să cheme un preot la spital, în momentul în care simte că i se apropie sfârșitul, iar după deces, acesta va putea fi îmbrăcat și aranjat, și nu împachetat în sac de plastic, apoi pus în sicriu și dus la capelă. Înmormântarea se va putea face conform tradiției religioase, conform șefului Secretariatului de stat pentru culte, Victor Opaschi.
Acesta a mai declarat că schimbarea vine pe baza unui ordin venit din partea ministerului Sănătătății. Totuși, toate procedurile se vor efectua cu respectarea măsurilor de protecție, iar incinerarea și înmormântarea se vor face, obligatoriu, cu sicriul sigilat.
Protocolul a fost modificat a doua zi după înmormântarea Corneliei Catanga
Regulile privind înmormânatarea celor decedați din cauza noului coronavirus vi la doar o zi după ce regretata Cornelia Catanga a fost înmormântată într-un mod macabru, anume dezbrăcată, într-un sac, și abia la insistențele famieliei, cu o sscurtă slujbă oficiată de un preot.
Familia artistei a fost foarte nemulțumită de faptul că protocolul Covid a fost aplicat mult prea dur în ceea ce o privește pe Cornelia Catanga, aceasta fiind luată de la morga Spitalului Universitar din Capitală a doua zi după deces, fără a i se face o autopsie, și pusă într-un sicriu sigilat fără a avea parte de pregătirile necesare ducerii la groapă.
La ceremonia de rămas-bun au luat parte foarte puține persoane, printre care soțul și fiul regretatei artiste, dar și câteva persoane apropiate, care au reușit să vină cu câteva bucate tradiționale ce trebuie să existe la căpătâiul fiecărui decedat. Un preot a oficiat o scurtă slujbă de pomenire, iar apoi sicriul auriu în care Cornelia Catanga își va dormi somnul de veci a fost coborât și acoperit, lăsând în urmă lacrimi, durere și foarte multe controverse.
Citește și: Femeie din Bihor, trezită din „morți”! Cum a fost declarată decedată de către un polițist