Rezolvarea subiectelor la Limba română de la Evaluarea Națională 2021. Care sunt răspunsurile corecte!
De Redactia Spynews.ro.
Publicat pe 22.06.2021 la 14:06
Actualizat pe 22.06.2021 la 14:06
Astăzi, pe data de 22 iunie, s-a ținut prima probă de la Evaluarea Națională 2021 și anume cea la Limba si literatura română. Cu siguranță, în prezent cea mai arzătoare dorință a elevilor și a părinților este să știe cum arată rezolvarea subiectelor. Noi vă vom prezenta în continuare răspunsurile corecte. Așa ai ales și tu?
- Cum arată rezolvarea subiectelor la Limba română de la Evaluarea Națională 2021.
- Răspunsurile corecte la exerciții.
Marți, pe data de 22 iunie, elevii din toață țara au trecut prin emoții puternice, participând la prima probă de Evaluare Națională 2021. Vorbim despre cea de la Limba Română. În continuare, vă vom prezenta rezolvarea subiectelor făcută de profesoara Cristina Tunegaru pentru observatornews.ro.
Cum se rezolvă subiectele la Limba română de la Evaluarea Națională 2021
La primul subiect, elevii care au participat la Evaluarea Națională 2021 au trebuit să citească două texte, Pantera Neagră, de Sorin Titel, iar al doilea , "Falsa generozitate", de Stela Giurgeanu.
Aici găsești răspunsurile corecte
Conform profesoarei Cristina Tunegaru, pentru A.1, răspunsurile corecte sunt: după-amiaza de duminică și vară. La punctul doi varianta corectă este b) în a doua repriză a meciului. La al treilea punct răspunsul corect este tot b) 1 metru şi 64 de centimetri. La punctul 4 varianta corectă este a) că va fi certată de bunica. La cerința a 5-a rezolvarea arată după cum urmează:
„Stadionul se afla la marginea oraşului - corect
Romică a suferit un accident în timpul meciului anterior - incorect
În meciul în desfăşurare, Gicone a purtat celebrul său tricou negru - incorect
Familia îşi îndeamnă copilul să fie generos - corect
În clasa a IV-a, fetiţa îi face cadou prietenei sale păpuşa cea mai frumoasă - incorect
Falsa generozitate înseamnă să le oferi altora ceea ce ţie nu îţi mai trebuie - corect”.
La punctul 6 rezolvarea arată așa, conform profesoarei Cristina Tunegaru:
a) "- Credeam că m-ai uitat.
- Cum era să te uit?"
R: Tiparul textual este dialogat.
b) "glasul lui Gicoane deveni foarte prietenos, primi acel timbru special pe care glasul unui bărbat nu-l capătă decât atunci când vorbeşte cu un prieten drag. Glasul lui Gicoane deveni aproape copilăros, de o puritate caldă, catifelată."
R: Tiparul textual este descriptiv.
La punctul 7 li s-a cerut elevilor să prezinte în cel puțin 30 de cuvinte o legătură între cele două fragmente. Potrivit sursei menționate anterior, prima legătură e cea a prieteniei, având în vedere că în primul text este prezentată dintre Romică şi Gicoane. Cel dintâi are dorința de a deveni portar, iar amicul său îi oferă sprijin și susținere. Cât despre textul al doilea, aici este pusă în valoare prietenia dintre cele două fete. Așadar, elementul comun pentru cele două texte e reprezentat de tema prieteniei (...).
La punctul 8, profesoara Cristina Tunegaru a propus următoarea rezolvare:
„Aşa cum se observă în primul text, în ciuda faptului că Gicoane crede că este dificil să fie portar, că ar o înălţime mică, continuă să fie portar şi îşi desfăşoară activitatea cu multă energie şi cu multă pasiune. Chiar spre finalul fragmentului puteţi vedea şi să vă folosiţi de acolo faptul că "are mişcări extraordinare", "îi surprinde pe toţi". În ciuda faptului că îşi pierde încrederea uneori, demonstrează că este un portar extraordinar. Puteţi face trimitere la aceste fragmente”.
Pentru cerința nouă, cadrul didactic a făcut următoarele referințe:
„Puteţi să asociaţi cu orice alt text care are tema prieteniei. De exemplu: Cireşarii, Dumbrava minunată, cu tema prieteniei dintre om şi animal, sau orice basm popular, Povestea adolescentului miop. Aveţi o mulţime de texte cu această temă. Dacă alegeţi o poveste cu prietenia dintre om şi animal, evident diferenţa este că această prietenie este cu un animal umanizat”.
La B, Gramatică, varianta corectă de la punctul 1 este c) trăgeau; scânteia. La punctul 2 răspunsul corect este d) portiţă; fetiţei. La cerința a 3-a variantele corecte sunt darnici - generoşi; prietenilor - amicilor, cunoscuţilor, apropiaţilor. La punctul 4 rezolvarea arată după cum urmează: Glasul - nominativ; lui Gicoane - genitiv; de o puritate - acuzativ.
La punctul 5 rezolvarea arată astfel: „şi i-am oferit cruciuliţa. Cele două propoziţii sunt principale şi există un raport de coordonare; pe care am luat-o. Raport de subordonare”.
La 6 rezolvarea propusă de profesoara Cristina Tunegaru arată astfel: a) Bucuria acesteia m-a impresionat și b) Nu am văzut stadionul.
La ultimul punct, cel de-al șaptelea, răspunsurile corecte sunt: ştii; arbitri; mingii; a creat; noştri; va participa.
Citește și: Caniculă în România. Cum ne afectează temperaturile crescute combinate cu umiditatea