Risc de avalanșe la munte! Zăpada are mai mult de un metru înălţime la Bâlea Lac / FOTO
Publicat pe 27.01.2024 la 13:32 Actualizat pe 27.01.2024 la 13:32
Există risc de avalanșe la munte! Zăpada are deja mai mult de un metru înălțime la Bâlcea Lac. Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis o atenționare cod galben de vânt puternic și viscol în 20 de județe.
- Risc avalanșă
- Zăpada are mai mult de un metru înălțime
La Bâlea Lac, în inima Carpaților Meridionali, natura se revolta într-un spectacol alb de iarnă, iar zăpada acumulată amenință cu riscul de avalanșe.
Zăpada are mai mult de un metru înălțime la Bâlea Lac
Cu un strat de zăpadă ce depășește un metru înălțime și troiene ce ating peste un metru și jumătate, autoritățile și meteorologii trag un semnal de alarmă cu privire la condițiile extreme din această zonă montană.
La nivel național, Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis o atenționare cod galben de vânt puternic și viscol în 20 de județe, valabilă pe parcursul zilei de sâmbătă. În special, în Carpații Occidentali, Meridionali și de Curbură, vântul va avea intensificări cu rafale de 90 - 110 km/h, semnalându-se viscol și redusă vizibilitate, potrivit observatornews.ro
De asemenea, în județele Caraș-Severin și Hunedoara, se instituie un cod portocaliu de vânt puternic în zonele montane, cu rafale ce pot depăși 120 km/h la altitudini de peste 1.800 m. În zonele joase, precum județul Suceava, se menține un cod galben de vânt cu rafale ce pot atinge 90-100 km/h, însoțit de viscol și vizibilitate scăzută.
Unde există risc de avalanșe
Meteorologii avertizează că riscul de avalanșe este însemnat în masivele Făgăraș, Bucegi, Rodnei, Călimani, Bistriței, Țarcu, Godeanu, Parâng și Șureanu. Ninsorile continue și vântul intens vor depune local cantități semnificative de zăpadă, cu posibilitatea formării de noi plăci de vânt în apropierea crestei, în special pe versanții estici și sudici. Straturile de zăpadă instabile, cu grosimi de până la 30-40 cm, prezintă un risc crescut de alunecare, generând amenințarea avalanșelor de dimensiuni medii și izolat mari.
Pe lângă condițiile meteorologice nefavorabile, în zona montană se așteaptă cantități importante de precipitații, depășind local 10-15 l/mp și izolat 20 l/mp în masivele nordice ale Carpaților Meridionali.
Vremea în România aduce, în general, condiții închise, cu precipitații în nordul, centrul și estul țării, iar la munte vor predomina ninsorile. Temperaturile maxime se vor încadra între 0 și 9 grade Celsius, iar dimineața se așteaptă ceață, mai ales în sudul și centrul teritoriului.
Citește și: Anunț ANM! Cod galben de vânt și viscol