România ar putea să aibă doar 15 județe. Cum ar putea să fie reorganizate și după ce criterii: ”Toate comunele ar trebui...” / FOTO
De Ilinca Lunca.
Publicat pe 20.11.2023 la 10:27
Actualizat pe 20.11.2023 la 10:27
Decizie neașteptată pentru locuitori! Harta României ar putea să fie reorganizată în perioada următoare. Din cele 41 de județe, după schimbare ar rămâne doar 15. Această deciZie are la bază câteva scopuri și se va face după anumite criterii. Iată ce ar putea să se întâmple cu comunele țării.
- Ar putea să apară o nouă hartă a României
- Cum vor fi reorganizate județele
Vești noi despre schimbarea hărții din România. În prezent, țara noastră are 41 de județe, de la cele mai populate, la cele cu foarte puțini locuitori.
Astfel, specialiștii iau în calcul să simplifice modul în care acestea sunt organizate, iar după modificare, numărul lor ar putea să ajungă la 15, adică mai puțin de jumătate din total.
România ar putea să aibă doar 15 județe
Aceasta posibilitate a apărut după ce s-a constatat că în țara noastră există județe care au comune cu foarte puțini locuitori. Această schimbare este menită să scadă numărul instituțiilor publice, iar cheltuilelile în acest sens ar fi mai mici. Însă, și numărul angajaților ar fi redus o dată cu această decizie.
Din cauza numărului mici de locuitori și a investițiilor, anumite primării nu pot să acopere cheltuielile din taxele și impozite. De exemplu, în urmă cu un an, din totalul de 3.200 de primării, doar 47 nu au avut probleme din acest punct de vedere.
Astfel, pentru a evita o situație neplăcută, județele ar putea să fie reorganizate în funcție de numărul de locuitori, reducând riscul ca o primărie să nu poată să își acopere cheltuielile.
Ce criterii vor fi luate în calcul
Au fost făcute o mulțime de statistici cu privire la nivelul de trai din România, inclusiv în ceea ce privește cel mai ieftin oraș în care poți să locuiești.
Ei bine, pentru a îmbunătăți acest lucru, specialiștii iau în calcul redefinirea noțiunii de comună, iar criteriul principal este ca aceasta să aibă cel puțin 5.000 de locuitori. În acest mod, nivelul de trai ar crește prin posibilitatea primăriilor de a economisi bani.
”Redefinirea noțiunii de comună ca localitate cu cel puțin 5.000 de locuitori și oras cu cel puțin 10.000 de locuitori, totodată toate instuțiile ar trebuie să fie grupate. Reorganizarea administrative propusă de Camera Națională după modelul curților de apel ar aduce reale economii”, a declarat secretarul de stat Camera de Comerț și Industrie, Bogdan Daniel Vișan.