Românii care şi-au făcut provizii de mâncare de frica coronavirusului, puşi la zid de medici. ''E o viroză banală, cel mult de severitate medie''
Publicat pe 27.02.2020 la 00:07 Actualizat pe 27.02.2020 la 00:26
După ce foarte mulţi români au luat cu asalt supermarketurile şi şi-au făcut stocul de apă şi alimente de frica coronavirusului, medicii îi atenţionează că această stare de panică nu este absolut deloc întemeiată.
După ce foarte mulţi români au luat cu asalt supermarketurile şi şi-au făcut stocul de apă şi alimente de frica coronavirusului, medicii îi atenţionează că această stare de panică nu este absolut deloc întemeiată.
Deşi până în această seară nu fusese confirmat niciun caz de coronavirus, românii au vrut să fie precauţi, cam prea precauţi, spun medicii, şi au luat cu asalt magazinele, pe care le-au lăsat cu rafturile goale.
Mai ceva ca în perioada Sărbătorilor, românii s-au aprovizionat cu apă şi alimente de frica coronavirusului. Nimic mai greşit sunt de părere medicii, care trag un semnal de alarmă.
Medicul Alexandru Rafila, membru în Consiliul Executiv al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii și şeful Laboratorului Institutului Naţional de Boli Infecţioase "Matei Balş" din Bucureşti, a explicat pentru Observator faptul că oamenii nu trebuie să se panicheze şi nici să se îngrijoreze pentru că acest coronavirus nu este, de fapt, nimic mai mult decât o răceală normală.
Într-adevăr, medicul a explicat că sunt şi rituaţii de mortalitate, însă acestea sunt în cazul persoanelor cu vârsta de peste 70 şi 80 de ani, iar virusul este asociat unei alte afecţiuni.
''Aceste lucruri se pot întâmpla, dar asta nu înseamnă nimic dacă avem suficient de mult discernământ și nu ne lăsăm pradă panicii, mai ales că discutăm de o infecție în care în majoritatea cazurilor este o viroză banală cel mult de severitate medie, iar cazurile grave, complicate, care produc mortalitate importantă, sunt doar la categoria de vârstă peste 70-80 de ani, la persoane care au comorbidități, alte afecțiuni. [...] Trebuie să fim conștienți că este o boală care a arătat, prin evoluția ei, că majoritatea cazurilor sunt forme ușoare și forme medii. Constituirea de rezerve de hrană pentru perioade îndelungate este exagerată", a spus medicul Alexandru Rafila, potrivit Observator.tv.
Miercuri seara, autorităţile au precizat că a apărut un prim caz de coronavirus în România. Un pacient din Gorj a fost testat pozitiv.