Românii, cei mai optimiști dintre europeni, în contextul pandemiei. Iată rezultatele unui sondaj comandat de Parlamentul European
Publicat pe 25.11.2020 la 11:07 Actualizat pe 25.11.2020 la 11:09
Pandemia de coronavirus pare să nu-i sperie pe români. Potrivit unui sondaj comandat de Parlamentul European, românii sunt cei mai optimști europeni. Peste 50% dintre respondenții români sunt de părere că 2021 va fi un an mai bun, în timp ce grecii și francezii văd lucrurile într-o lumină mult mai nefavorabilă.
- Românii sunt cei mai optimiști dintre europeni
- Ce arată rezultatele unui sondaj comandat de Parlamentul European
Rezultatele sondajlui arată că românii au cel mai ridicat grad de optimism din întreaga Europă, referitor la pandemie. Participanții au fost puși să aleagă sentimentul care îi descrie cel mai mult în această perioadă, iar românii, în proporție de 56%, a spus că este vorba de speranță.
Conform sondajului, pesimiștii Uniunii Europene se regăsesc în Franța și Cehia, țări grav afectate de al doilea val al pandemiei de COVID-19. Doar 29% dintre respondenții cehi și 25% dintre francezii chestionați au spus că au o stare de spirit pozitivă.
Românii sunt cei mai optimiști dintre europeni
Optimismul românilor și speranța pe care o simt se datorează anumitor factori, spun psihologii. Unul dintre aceștia ar fi latura religioasă a poporului român.
Eurobarometrul arată că, în timp ce românii sunt plini de speranță, francezii asociază starea lor de spirit cu frica. Totodată, spaniolii se simt neajutorați și peste 70% dintre ciprioți trăiesc în nesiguranță.
Rezultatele sondajului comandat de Parlamentul European
Majoritatea grecilor resimte furie și frustrare, iar olandezii și finlandezii au încredere în ceea ce va urma.
Din punct de vedere economic, pandemia i-a afectat cel mai mult pe ciprioți, apoi pe greci, spanioli și români. Astfel, 55% dintre participanți susțin că veniturile le-au fost deja afectate. Danezii și luxemburghezii nu fac parte din această categorie.
Sondajul a fost realzat cu participarea a 25.000 de cetățeni din cele 27 de state membre ale Uniunii Europene.