Românii fac deja listele pentru Crăciun! Cât va costa kilogramul de carne de porc în acest an

De Oana Vacarusi.
Publicat pe 10.10.2025 la 19:57
Actualizat pe 10.10.2025 la 19:57
Deși mai sunt câteva săptămâni bune până la sărbătorile de iarnă, sunt români care s-au apucat deja de pregătiri. Tot mai mulți își rezervă porcii din timp, de teamă ca nu cumva totul să se scumpească în luna decembrie. Întrebarea care stă pe buzele tuturor este: cât va costa anul acesta kilogramul de carne de porc?
- Românii se grăbesc cu pregătirile pentru Crăciun
- Mulți și-au rezervat deja porci
- Cât va costa kilogramul de carne de porc în acest an
Mai sunt două luni până la Crăciun, însă mulți oameni deja își fac liste și se gândesc ce să pună pe masă, de sărbători. Ca în fiecare an, porcii crescuți în mod tradițional sunt tot mai căutați. Fermierii spun că românii au început deja să rezerve animalele și pare că interesul e mai mare comparativ cu anii trecuți.
Românii fac deja listele pentru Crăciun! Cât va costa kilogramul de carne de porc în acest an
Tot mai mulți români aleg ca, de Crăciun, să pună pe masă carne proaspătă care să aibă un gust autentic, ca la țară. Ca să fie convinși că nu vor rămâne fără un porc crescut tradițional, tot mai multe persoane își fac rezervările din timp. Plata unui avans de câteva sute de lei a devenit ceva obișnuit, iar cererea e atât de mare, încât în unele locuri porcii s-au dat deja.
Un fermier are în jur de 20 de porci în gospodărie, însă spune că cei mai mulți sunt deja rezervați.
Momentan, kilogramul de carne costă între 15 și 17 lei, la fel ca în anul trecut. Fermierii spun însă că tarifele ar putea crește pe măsură ce se apropie sărbătorile, din cauza costurilor tot mai mari cu hrana animalelor și a cererii ridicate.
La ce trebuie să fie atenți românii când cumpără online carne de porc
Încă de anii trecuți, specialiştii au tras un semnal de alrmă și au spus la ce anume trebuie să fie atenți românii când cumpără online carne de porc. Cei care aleg acestă opțiune, ar trebui să ceară inclusiv buletinele de analizare ale animalului, de la medicul veterinar.
"Având în vedere că urmează perioada sacrificărilor din gospodării, recomandăm efectuare examenului tichiniloscopic al cărnii, deoarece tichineloza este o boală parazitară extrem de gravă cu repercursiuni grave asupra sănătăţii omului", a precizat Vasilica Şerban, medic veterinar.
Citește și: Cum trebuie să depozitezi carnea de porc. Greșelile pe care le fac multe gospodine