Românii își aleg locul de muncă în funcție de posibilitatea de a lucra de acasă. Studiul făcut de către cercetători
Publicat pe 07.09.2021 la 23:54 Actualizat pe 07.09.2021 la 23:54
Pandemia a schimbat foarte mult percepția oamenilor în legătură cu aproape orice subiect, dar mai ales modul și funcțiile după care se ghidează atunci își aleg acum locul de muncă. în urma unui studiu făcut de către cercetători recent, reiese faptul că peste 75% dintre români caută să lucreze de acasă, astfel își aleg job-ul după această oportunitate.
- Românii caută locuri de muncă de acasă
- Ce arată studiul făcut de către cercetători
Posibilitatea de a lucra de acasă a devenit un criteriu important în alegerea locului de muncă pentru angajații din România în contextul pandemiei de coronavirus, potrivit rezultatelor unui studiu EY România, derulat în perioada iunie - iulie 2021. Motivele acestora sunt destul de întemeiate, teama de îmbolnăvire fpe lista prioritară atunci când se gândesc la această oprortunitate.
Studiu: Românii caută locuri de muncă de acasă
Recent, 542 de salariați români din diverse domenii au fost chestionați în cadrul studiului denumit „Munca în noile condiţii”. Potrivit rezultatelor din urma cercetărilor, reiese că opţiunea muncii de acasă devine un element hotărâtor în alegerea următoarei destinaţii de carieră pentru trei sferturi dintre salariaţii români. Dacă vine vorba de presupusele motive care-i determină în luarea acestei alegeri, prioritară este frica de îmbolnăvire și de contact cu posibili oameni infectați cu Covid-19.
Aproape jumătate dintre muncitorii care au luat parte la studiu, 48%, spun că nu au experimantat telemunca înainte de pandemie, iar de când au început să muncească de acasă afirmă că au lucrat mai multe ore. Mai mult decât atât, 54% și-au schimbat programul de muncă pe care îl aveau în mod normal, ceea ce produce unele inconveniente.
În ceea ce privește principalele avantaje ale muncii de acasă, 23% dintre cei care au participat la studiu au menționat eliminarea costurilor de transport, 16% spun că au găsit metode mai eficiente de lucru, iar 14% consideră că s-au concentrat mai bine lucrând de acasă.
Ce au de spus șefii
În urma studiului, s-a mers pe o cercetare și asupra șefilor pentru a afla ce au de gând să facă după cerințele pe care muncitorii le-au scos în evidență. Prin urmare, în ceea ce privește opțiunile patronilor, 62% dintre persoanele chestionate spun că managementul încurajează munca de acasă.
La studiul EY România au participat angajați din domenii precum transport şi logistică, media şi divertisment, petrol şi gaze, farmaceutică, construcţii şi inginerie, autovehicule, producţie industrială, produse de larg consum, bancară, piaţa de capital, tehnologia informaţiei şi altele.
Momentan, tot mai multe companii își doresc să își vadă anagajații fizic la locul de muncă, deoarece se creează o altă relație atunci când stau zilnic împreună, decât din spatele unui ecran. Totodată sunt de părere că dacă valul patru închide din nou și se reintroduc restricții, nu au de gând să pună în pericol sănătatea propriilor angajați.