Rugăciunea pe care să o rostești astăzi, în a doua zi de Paște. Se vor îndeplini multe dorințe
De Andreea Stancescu.
Publicat pe 17.04.2023 la 11:30
Actualizat pe 17.04.2023 la 12:11
De astăzi a început Săptămâna Luminată, timp în care creștinii respectă mai multe tradiții și obiceiuri. Ei nu vor ține post, fiind interzis în aceste zile. Se rostește o rugăciune pentru îndeplinirea dorințelor.
- Rugăciunea pe care să o rostești astăzi, în a doua zi de Paște
- Se vor îndeplini multe dorințe
Prima săptămână după Sfintele Paști se numește Săptămâna Luminată. În acest timp, se țin slujbe cu ușile Împărătești larg deschise, iar privirea către altar nu este împiedicată de nimic.
În Săptămâna luminată au loc mai multe slujbe
În aceste zile, postul este interzis pentru toți credincioșii, astfel că ei se reculeg după cele 8 săptămâni de post înainte de Paște. Există mai multe ritualuri și obiceiuri care se păstrează încă din strămoși în unele zone ale țării.
În Săptămâna Luminată nu se citește Psaltirea și nu se fac parastase pentru cei trecuți la cele veșnice, slujbele fiind reluate după Duminica Tomii. În prima zi din săptămână se spune și o rugăciune importantă pentru îndeplinirea dorințelor.
Rugăciune pentru îndeplinirea dorințelor
În prima zi din Săptămâna luminată se rostește o rugăciune de către toți creștinii, care ajută la îndeplinirea dorințelor. Când o spunem, va trebui să avem inima curată, să credem în bunătatea Mântuitorului și să avem fapte de milostenie față de cei mai necăjiți.
„Stăpâne Doamne, Dumnezeul nostru, Cel ce ne‑ai învrednicit pe noi a trece vremea cinstitului si dumnezeiescului post de patruzeci de zile, care s‑a însemnat de Tine și s‑a dat nouă prin Tine; Cel ce ai pus noua pocăință pentru mântuirea sufletelor și curăția trupurilor și spre izgonirea demonilor; Care ne‑ai arătat nouă spre închinare chipul cinstitei Tale cruci și ne‑ai dăruit să o sărutăm cu atingerea nevrednicelor noastre buze; Cel ce ne‑ai învrednicit să auzim de învierea prietenului Tău Lazăr și de intrarea Ta în Ierusalim, întampinat fiind de pruncii evreiești care grăiau, strigând: osana întru cei de sus; și să vedem mântuitoarele Tale patimi și să ne închinăm dumnezeiestii Tale răstigniri, suliței, trestiei, buretelui, pogorârii celei de pe cruce și îngropării, și să ajungem la cinstita și dumnezeiasca Ta înviere. Pentru aceea, văzând ziua învierii Tale, cu bucurie strigăm Ție, Hristoase Dumnezeul nostru, și împreună cu îngerii, cu arhanghelii, cu heruvimii, cu serafimii, cu toți sfinții și cu preacurata Maica Ta, Te slăvim, lăudându‑Te pe Tine, marele Dumnezeu și Mântuitorul nostru Iisus Hristos.
CITEȘTE ȘI: Câte zile se ia anafura de Paște. Ce trebuie să respecte credincioșii