Rusalii 2023. Ce semnificație are Pogorârea Sfântului Duh
De Bianca Cimpoi.
Publicat pe 04.06.2023 la 09:52
Actualizat pe 04.06.2023 la 09:52
Rusaliile sau așa cum mai este cunoscută în popor sărbătoarea, Pogorârea Sfântului Duh, este sărbătorită în fiecare an la 50 de zile după Paște. Este una dintre cele mai importante momente din creștinism, fiind și momentul în care este celebrată ziua de naștere a Bisericii.
- Ce semnificație are Pogorârea Sfântului Duh
- Credincioșii ortodocși sărbătoresc Rusaliile pe 4 iunie 2023
În acest an, creștinii sărbătoresc Rusaliile pe 4 iunie, fiind una dintre cele mai vechi sărbători creștine. Pogorârea Sfântului Duh semnifică momentul în care Biserica s-a format, iar Apostolii au fost cei care au dus mai departe cuvântul lui Dumnezeu.
Credincioșii ortodocși sărbătoresc Rusaliile pe 4 iunie
Rusaliile sunt mereu sărbătorite la o zi distanță de Moșii de vară sau Sâmbăta morților, atunci când se dau de pomană alimente, împodobite cu flori și cireșe. Inițial, sărbătoarea era cunoscută sub numele de Pogorârea Sfântului Duh, dar în lumea romană a fost denumită Rusalii, pornind de la denumirea pe care o avea sărbătoarea trandafirilor.
Mai apoi, ambele forme au fost acceptate și se spune că la 50 zile de zile de la Paște, Sfântul Duh s-a coborât asupra Apostolilor, sub forma unor limbi de foc, formând Biserica creștină. Limbile de foc au o semnificație veche în creștinism, pentru că se spune că fiecare persoană primește Sfântul Duh, atât singur, cât și în raport cu ceilalți.
Ce semnificație au Rusaliile sau Pogorârea Sfântului Duh
Se spune că la 50 de zile de la Paște, pe când erau adunați toți Apostolii, Dumnezeu li s-a arătat sub forma unui vuiet, pentru a le face cunoscut cuvântul său, atunci când au văzut limbile de foc. Mai apoi, Apostolii au cunoscut Sfântul Duh și au putut să vorbească despre minunile lui Dumnezeu și altor creștini.
Sărbătoarea mai celebrează și existența Sfintei Treimi, prin faptul că oamenii cunosc și Sfântul Duh, de aceea, lunea de după prima zi de Rusalii este dedicată importanței Sfintei Treimi.
Înainte de Rusalii, Iisus Hristos le-a promis Apostolilor că le va oferi mângâiere, dar nu știau sub ce formă sau în ce moment. Înainte de a se înălța la Ceruri, le-a spus că de acum încolo, până la moarte, rolul lor este de a face cunoscut cuvântul său în alte limbi.
Citește și: Obiceiuri de sărbătoarea Rusaliilor. Casele se împodobesc cu crenguțe de tei sau nuc