S-a schimbat legea! Din 16 octombrie, șoferii vor plăti o nouă taxă! Cui i se adresează această decizie
De Bianca Cimpoi.
Publicat pe 04.10.2023 la 08:14
Actualizat pe 04.10.2023 la 08:14
Șoferii din România sunt vizați de o nouă taxă din 16 octombrie. CNAIR a anunțat că decizia este în conformitate cu prevederile legii, care spune că proprietarii mașinilor istorice trebuie să scoată bani în plus din buzunar pentru tariful de utilizare şi tariful de trecere pe reţeaua de drumuri naţionale din România.
- S-a schimbat legea
- Din 16 octombrie, șoferii vor plăti o nouă taxă
- Cui i se adresează această decizie
Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) a anunțat că din 16 octombrie va fi introdusă o nouă taxă pentru șoferii care dețin mașini istorice, această categorie fiind cea care va plăti tariful de utilizare şi tariful de trecere pe reţeaua de drumuri naţionale din România.
Șoferii care au mașini istorice, nevoiți să plătească taxa de rovinietă. Anunțul făcut de CNAIR
Într-un comunicat de presă, CNAIR a precizat că din data de 16 octombrie, șoferii care au mașini istorice vor plăti taxa de rovinietă, care până în acest moment, au fost scutiți de plată. Așa că, proprietarii mașinilor istorice mai au la dispoziție în jur de două săptămâni pentru a-și achita taxa de rovinietă, CNAIR explicând faptul că decizia a fost luată în conformitate cu prevederile Legii nr. 226/2023 privind aplicarea unor tarife rutiere pe reţeaua de drumuri naţionale din România
„Începând cu data de 16.10.2023, zi până la care CNAIR va finaliza procesul de prelucrare a datelor privind vehiculele istorice care au fost înscrise în baza de date a Sistemului informatic de emitere, gestiune, monitorizare şi control al rovinietei cu vehicule exceptate, în vederea eliminării din aceasta, utilizatorii vehiculelor istorice au obligaţia de a achita tariful de utilizare şi tariful de trecere pe reţeaua de drumuri naţionale din România”, se arată în comunicatul CNAIR.
Ce se întâmplă cu valoarea punctului-amendă, după ce salariul minim a crescut de la 1 octombrie
Valorea punctului-amendă este calculat în funcție de salariul minim, care a crescut de la 1 octombrie. Cu toate că șoferii s-ar fi așteptat ca punctul amendă să crească automat, de fapt, va rămâne la 145 de lei, valoarea pe care a are și în prezent, specialiștii estimând ca valoarea punctului-amendă va rămâne plafonată în următoarele perioadă sau în cel mai bun caz, până la finalul anului.
Citește și: Anunț important pentru șoferi! Apare o nouă categorie de permis! Cine este vizat