Sărbătoare cu cruce neagră pe 10 ianuarie. Cine este Sf. Cuvios Antipa de la Calapodești
De Andreea Stancescu.
Publicat pe 09.01.2024 la 17:08
Actualizat pe 09.01.2024 la 17:08
Sfântul Cuvios Antipa de la Calapodești este prăznuit pe data de 10 ianuarie, în fiecare an. Acesta s-a născut în 1816 în județul Bacău din Moldova. De la vârsta de 20 de ani și-a început viața monahală și a trăit în mai multe mănăstiri, dedicându-și viața credinței.
- Sărbătoare cu cruce neagră pe 10 ianuarie
- Cine este Sf. Cuvios Antipa de la Calapodești
Pe data de 10 ianuarie este prăznuit Sfântul Cuvios Antipa de Calapodești. El și-a dedicat întreaga existență pentru a transmite învățăturile lui Iisus Hristos către creștini. Este originar din județul Bacău și a petrecut viața la mănăstiri. Ultimii 17 ani i-a petrecut la Mănăstirea Varlaam, situată în nordul Rusiei. În această zi se rostește și o rugăciune.
Cine este Sf. Cuvios Antipa de Calapodești, sărbătorit pe 10 ianuarie
Cuviosul Antipa a trăit în secolul XIX-lea în Moldova. S-a născut sub numele de Alexandru Luchian în 1816, în satul Calapodești din județul Bacău într-o familie de țărani credincioși. De la 20 de ani a început căutarea către Iisus Hristos și a început viața monahală. După ce a stat la Mănăstirea Căldărușani, a mers la Muntele Athos, unde s-a stabilit în schitul românesc Prodromu.
A stat timp de 15 ani, apoi a mers patru ani la Mănăstirea Esfigmenu, unde primește numele de Antipa și este hirotonit diacon. A reușit să vindece bolile creștinilor. După 1860 se întoarce în Moldova la mănăstirile de pe lângă Iași. A devenit tot mai cunoscut și apreciat datorită smereniei adresate lui Dumnezeu, Merge la Mănăstirea Varlaam, unde va sta timp de 17 ani, având o viață smerită și ajutându-i pe cei aflați la nevoie. La data de 10 ianuarie 1882 se stinge din viață și este înmormântat în gropnița mănăstirii unde și-a petrecut ultimii ani de viață.
Este sărbătoare cu cruce neagră în calendarul ortodox
În calendarul ortodox român, Sfântul Cuvios Antipa de Calapodești este prăznuit pe data de 10 ianuarie, în fiecare an. Sărbătoarea este marcată cu o cruce neagră, astfel că se respectă câteva obiceiuri. Aici putem menționa că este interzis spălatul hainelor, coaserea și alte munci grele din gospodărie.
Rugăciune către Sf. Antipa
O, preaslăvite mucenice Antipa, grabnic ajutător al creştinilor în durerile lor! Cred cu tot cugetul şi sufletul meu că ai primit de la Dumnezeu darul tămăduirii celor bolnavi şi al întăririi celor neputincioşi. Pentru aceasta, către tine, ca la un doctor tămăduitor, alerg acum eu, neputiinciosul şi sărutând cinstitul tău chip, mă rog ţie prin ale tale stăruinţe să ceri de la Cerescul Împărat tămăduire mie, celui slăbit de durerile dinţilor. Deşi nu sunt vrednic de al tău ajutor părinte, învredniceşte-mă de a ta apărare, tu care te-ai asemănat Domnului în iubirea de oameni şi prin întoarcerea mea de la lucrurile de ruşine la viaţa curată vindecă-mă cu desăvârşire prin harul care l-ai câştigat, toate durerile şi rănile sufletului şi ale trupului meu. Dăruieşte-mi sănătate trupului şi mântuire sufletului meu, iar întru toate bună sporire ca trăind în pace, linişte şi bună cucernicie să mă învrednicesc a slăvi împreună cu toţi sfinţii numele cel prea Sfânt al Tatălui, Fiului, şi Duhului Sfânt. Amin.