Satul de marmură din România, unic în lume! Peisajele sunt de vis, dar oamenii au fugit de-aici. De ce se spune că este un "sat-fantomă" / FOTO
De Georgiana Prodan.
Publicat pe 07.07.2022 la 10:40
Actualizat pe 07.07.2022 la 10:40
Este vorba despre un loc unic în ţară. Se știe deja că România are peisaje parcă rupte din basme, însă stați să vedeți cum arată satul de marmură și unicul! Peisajul este unul de-a dreptul spectaculos, dar satul a rămas pustiu. La vreo 800 de metri, în munţii Poiana Ruscă, parcă intri într-o altă lume!
- De ce satul nu mai este locuit în prezent
- Unde se află acest loc unic
- Peisajele sunt spectaculoase
Acesta este unicul sat din România care are un drum pavat cu marmură. La fel, căsuțele au tot fundație din marmură. Peisajul este fantastic, te încarcă de energie, îți oferă o stare bună și te face să te simți ca și cum ai fi în povești, însă nimeni nu mai vrea să locuiască aici.
Satul de marmură din România, unic în lume
Alun a fost supranumit şi Satul de marmură. Satul este în proporție de 90% abandonat, din nefericire. Alun a fost în trecut și capitala Ţinutului Pădurenilor. Drumul de marmură este unic în România.
Acest drum de marmură are o lungime de 10 km şi uneşte satul Alun cu Valea Pestisului. Pe o porţiune de 6 km, drumul a fost pavat cu marmură rezultată în urma exploatării carierei din Alun, făcându-l cel mai prețios drum rural de la noi din țară.
Biserica satului este unică în România și a doua în Europa, deoarece este construită integral din marmură. Biserica a fost ridicată între anii 1937 și 1939 și a costat circa 500.000 de lei. 89 de gospodării au fost părăsite.
De ce satul nu mai este locuit în prezent
Comuna Bunila este formată din cinci sate: Aluna, Poienița Voinii, Bunila, Vadu Dobrii și Cernișoara Florese. În toate aceste sate trăiesc mai puțin de 300 de persoane în prezent. Satul Alun avea 100 de gospodării locuite, un internat și o școală, în trecut.
Oamenii au fost nevoiți să-și părăsească gospodăriile, din cauza lipsurilor financiare. Multe case au lacătul pe poartă. Pentru unii turiști, aceasta este o veste bună, deoarece satul poate fi considerat un adevărat muzeu.