Satul din România unde oamenii trăiesc peste 100 de ani! Ce alimente consumă pentru o viață atât de îndelungată? / FOTO
De Redactia Spynews.ro.
Publicat pe 05.10.2022 la 11:12
Actualizat pe 05.10.2022 la 11:15
În timp ce natalitatea a scăzut în România și populația la fel, un sat din țară este dovada că stăm, totuși, mai bine la durata de viață. În această localitate, oamenii trăiesc în medie 100 de ani. Iată care este secretul lor!
- Locuitorii satului trăiesc în medie 100 de ani
- Care este secretul lor
Într-un sat care este reprezentativ pentru frumusețea zonelor rurale din România, localnicii trăiesc vieți îndelungate. Cei mai mulți ajung la pragul de 100 de ani, iar unii îl depășesc cu mult.
Cărpineț, satul din România unde oamenii trăiesc peste 100 de ani
Satul în care oamenii par să fi descoperit rețeta longevității este Cărpineţ, din județul Bihor. Localitatea este fruntașă și la peisaje care îți taie răsuflarea, dar și la păstrarea tradiției. Totodată, aerul curat şi apele din izvoarele Codrului Moma sunt factori care îi ajută pe localnici să ducă o viață bună și îndelungată.
În Cărpineț ar fi trăit și cel mai bătrân român, iobagul Lupu Bașe, care ar fi ajuns la incredibila vârstă de 225 de ani. Ce este uimitor e faptul că există documente care arată că povestea lui ani nu este tocmai o legenda. Este vorba despre documente ale vremii și un studiu al reputatului academician Ştefan Meteş care menționează exitența seculară a iobagului.
Cum reușesc să aibă o viață îndelungată
Urbariul domeniului Beiuş, din 1600, amintește de existența lui Lupu Bașe. O anchetă desfășurată 9 noiembrie 1619, pentru a se dovedi printr-o hârtie dată, se pare, de împăratul Sigismund (1382-1438) că preotul Pîrvu este scutit de slujba oştirii şi de plata dării după pământul bisericii, se ascultă peste 20 de bătrâni din 6 sate, dintre care mulţi sunt trecuţi de 100 de ani. Printre ei este și unul pe nume Lupu Bașe, de circa 225 de ani, vârstă notată de două ori în actul de judecată.
Motivele pentru care oamenii din Cărpineț trăiesc foarte mult ar fi alimentația sănătoasă, aerul curat şi de apa din izvoarele Codrului Moma. Izbucul de la Călugări sau Apa Momii este considerat a fi binecuvântat şi cu puteri tămăduitoare.
În ceea ce privește alimentația, localnicii de aici încă își procură hrana din propria gospodărie, astfel consumă produse 100% naturale, care îi ajută să-și păstreze corpul sănătos.
Citește și: Ce mănâncă japonezii, unul dintre cele mai longevive popoare