Se împlinesc 5 ani de la tragedia din Colectiv! Ce s-a întâmplat cu supraviețuitorii incendiului! „Chinuri fizice şi traume sufleteşti”
Publicat pe 30.10.2020 la 10:49 Actualizat pe 31.10.2020 la 10:42
Astăzi, 30 octombrie, se împlinesc 5 ani de la tragedia din Colectiv. Părinții victimelor încă își plâng copii, iar supraviețuitori ai incendiului se confruntă și acum cu chinuri fizice groznice și traume sufletești.
- Incendiul de la Colectiv a avut loc pe 30 octombrie 2015
- Tragedia s-a soldat cu 65 de decese
Astăzi, 30 octombrie, românii comemorează 5 ani de la tragedia din Clubul Colectiv, în care zeci de tineri și-au piedut viața printre flăcările violente, iar alți câțiva zeci au rămas mutilați pentru totdeauna. Răniți care au ajuns la spitale nu au supraviețuit și au murit sub ochii medicilor care au încercat tot posibilul ca să-i salveze, la acea vreme.
Pentru unii supraviețuitori, a fost posibil transferul la spitale și clinici specializate din străinătate, însă Guvernul și miniștrii din acea perioadă au permis acest lucru abia după mai multe zile de la incendiu, când a fost deja prea târziu pentru unele victime.
După 5 ani de la noaptea însângerată de la Colectiv, părinții încă își plâng copii, iar supraviețuitori ai incendiului teribil se confruntă și acum cu probleme de sănătate și se află sub tratament.Cei mai mulți se întreabă ce s-a schimbat în sistemul românesc de la tragedia din 2015, însă nimeni nu a fost tras la răspundere nici în ziua de astăzi pentru decesul celor 65 de persoane.
Liviu Popescu, basistul trupei Up to Eleven, a fost rănit și el în incendiul din Colectiv și povestește cu durere în suflet ce s-a întâmplat în acea noapte, dar mai ales cum arată situația după 5 ani de chin și suferințe.
Familiile victimelor cer dreptate!
Drama și suferința prin care trec părinții tinerilor uciși de flăcări este de nedescris. Familiile celor morți încă le spun ce mai fac şi că la 5 ani de la tragedie încă se luptă cu un stat care nu-i ascultă şi care fuge de orice responsabilitate. Politicieni care ar fi vinovați pentru decesul a 65 de persoane au candidat pentru funcții publice, unde au și câștigat, iar alții care s-au ascuns în umbră din cauza presiunii puse de popor au revenit la scurt timp în viața publică.
Procesul în cazul Colectiv a început abia la un an de la tragedie, însă judecătorul a tras de timp și a invocat mai multe amânări, ca într-un final să ceară pensionarea. Familiile victimelor, cât și supraviețuitorii incendiului cer dreptate pentru cei 65 de morți în clubul din Capitală, însă după 5 ani de chinuri și durere, au obținut doar o decizie în primă instanță, considerată prea blândă de către aceștia.
Nici în sistemul medical nu s-au produs schimbările pe care o țară întreagă le-a cerut revoltată. În urmă cu câteva zile, Klaus Iohannis se declara șocat de faptul că spitalele din România au raportat zero decese din cauza infecțiilor cu nosocomiale, chiar în această perioadă dificilă a pandemiei de Covid-19, când sistemul medical este suprasolicitat. România are încontinuare paturi insuficiente pentru tratarea arșilor. Niciunul dintre centrele speciale promise de autoritățile din 2015 nu este gata.
Membrii Asociaţiei Colectiv GTG 3010 vor ca liderii să le răspundă ce s-a schimbat, ce s-a făcut pentru marii arşi.
Președintele Klaus Iohannis a anunțat ieri, în cadrul unei conferințe de presă că astăzi, la 5 ani de la Colectiv, va promulga o lege prin care supraviețuitorii incendiului vor beneficia de tratament gratuit pe viață.
Cazul Colectiv a ajuns și în atenția presei străine. Cu toții au fost marcați de tragedia care a îndoliat România pe 30 octombrie 2015 și care a luat de lângă familii zeci de tineri care voiau să petreacă o seară de distracție, dar care a fost ultima.