Se introduce educația sexuală în școli? Ce decizie a luat ministrul Educației
De Georgiana Prodan.
Publicat pe 02.03.2021 la 11:58
Actualizat pe 02.03.2021 la 11:58
Ministrul Educației și-a anunțat poziția în ceea ce privește introducerea educației sexuale în școli. Sorin Cîmpeanu a declarat că o astfel de materie este necesară în învățământul românesc și că elevii au nevoie din ce în ce mai mult de informații pe această temă.
- Va fi implementată educația sexuală în școli?
- Anul trecut, educația sexuală s-a transformat în educație sanitară
Educația sexuală în școli este de o bună perioadă de timp un subiect destul de controversat în sistemul de învățământ românesc, deoarece mulți părinți sunt de părere că elevii sunt prea mici pentru a afla informații care le-ar putea afecta copilăria.
Va fi implementată educația sexuală în școli?
Ministrul Educației consideră că educația sexuală este necesară în școli și a anunțat că astfel de ore asemănătoare au loc deja, la disciplina Educație pentru sănătate.
Deocamdată, această disciplină este doar un opțional școlar la care participă destul de puțini elevi.
Planurile-cadru pentru licee cuprind deja acest subiect, însă deocamdată educația sexuală nu este o materie propriu-zisă. Planurile-cadru conțin toate materiile care se predau la liceu și numărul de ore alocat pentru fiecare clasă în parte.
Anul trecut, educația sexuală s-a transformat în educație sanitară
Anul trecut, în luna septembrie, Curtea Constituţională a României a respins sesizarea președintelui Iohannis împotriva modificărilor la legea educației conform căreia educația sexuală ar trebui predată în școli doar cu acordul părinților.
Educația sexuală ar fi trebuit să fie introdusă în școli, fiind adoptată de Camera Deputaților pe 3 iunie 2020. Legea adoptării prevede predarea acestei materii doar cu acordul părinților.
Ulterior, ”educația sexuală” s-a transformat în ”educație sanitară”, materie la care participă un număr redus de elevi. Această disciplină are ca scop principal informarea elevilor pentru prevenirea contractării bolilor cu transmitere sexuală și gravidității minorelor.
Unii părinți s-au răzvrătit, spunând că aceste informații ar trebui predate în funcție de vârsta biologică a fiecărui elev și că pentru elevii din clasele I, II și III, această materie ar putea avea un impact emoțional destul de puternic.