Se spală rufe în Vinerea Mare? Care sunt obiceiurile acestei zile
De Redactia Spynews.ro.
Publicat pe 29.04.2021 la 13:22
Actualizat pe 29.04.2021 la 13:24
Vinerea Mare este considerată cea mai neagră zi a creștinismului, fiind ziua în care Iisus Hristos a fost răstignit pe cruce și s-a jertfit pentru păcatele omenirii. În această zi din Săptămâna Mare sau Săptămâna Patimilor există mai multe obiceiuri și lucruri care nu se fac, potrivit tradiției. Unul dintre acestea este spălatul rufelor.
- Poți să speli în Vinerea Mare?
- Iată ce obiceiuri există în această zi!
Vinerea Mare, ziua în care Mântuitorul a fost răstignit, este o zi de doliu în care credincioșii țin seamă de mai multe obiceiuri. În această zi nu este bine să speli și nici să coși sau să coci pâine.
De ce nu se se spală rufe în Vinerea Mare
Vinerea Mare trebuie să fie o zi închinată Mântuitorului, o zi de doliu, pentru că este ziua în care El a murit pentru omenire. Potrivit tradiției, în această zi nu se spală, pentru a nu o supăra pe Sfânta Vineri. Se crede că viața celui care își spală hainele poate fi ”spălată” odată cu rufele.
De asemenea, femeile nu umplu borș în acesta zi, pentru a nu se scălda Necuratul în el, nu coc pâine sau altceva, ca să nu ardă mâinile Maicii Domnului și nu cos, ca să nu orbească.
Motive să ții post negru în Vinerea Mare
Vinerea Mare este considerată și Vinere Seacă pentru că în această zi este bine să ții post negru. Dacă ți post negru poți participa seara la Denii și poți lua anafură la final.
De asemenea, se ține post negru pentru că Însuși Mielul lui Dumnezeu este jertfit acum, motiv pentru care nu se mai face nici Sfânta Liturghie la biserică.
În Vinerea Mare se trece pe sub masă
Credincioșii trec pe sub Sfântul Epitaf în Vinerea Mare. Sfântul Epitaf este așezat pe o masă și îl simbolizează pe Mântuitor mort și înconjurat de Apostoli și Maica Domnului. Enoriașii trec pe sub ea până în după-amiaza zilei de sâmbătă.
Sfântul Epitaf este așezat, de obicei, pe o masă mai înaltă. Credincioșii sărută Sfanta Evanghelie, Sfânta Cruce și Sfântul Epitaf, apoi trec pe sub masa pe care este așezat.
Se crede că pe cei ce trec de trei ori pe sub Sfântul Aer scapă de dureri de cap, sau de mijloc în cursul anului, iar dacă își șterg ochii cu marginea epitafului nu vor suferi de dureri de ochi.
Ce se mai face în Vinerea Mare
În anumite părți, credincioșii se scufundă în apă rece de trei ori cu credința că dacă fac acest lucru în Vinerea Mare vor fi sănătoși tot anul. De asemenea, nu se mãnîncã fructe care conțin semnul crucii în interior: nuci, mere.
Se mai crede și că cine se tunde în vinerea Paștelui nu va avea dureri de cap tot anul și dacă, atunci când te trezești, calci pe o bucată de fier, vei fi ferit de lovituri tot anul.