Șeful Poliției Eforie ar fi luat mită de la vânzătorii ambulanți. Câți bani cerea, potrivit procurorilor DNA
Publicat pe 01.09.2020 la 15:06 Actualizat pe 01.09.2020 la 15:06
Șeful poliției Eforie este acuzat că ar fi luat mită, pe perioada verii, pentru a permite vânzătorilor ambulanți șă își desfășoare activitatea.
- Seful Poliției Eforie, acuzat de DNA pentru luare de mită și abuz în serviciu.
- Omul legii avea mai mulți complici care îl ajutau în afacerile murdare.
Șeful Poliţiei Eforie este cercetat sub control judiciar de procurorii DNA. Cornel Gabriel Coteanu este acuzat de luare de mită şi instigare la abuz în serviciu.
În perioada iulie-august 2019 şi iulie-august 2020, în calitate de comandant al poliţiei oraşului Eforie, cu gradul de comisar şef, Coteanu ar fi primit în mod repetat şi periodic, de la mai multe persoane, complici ai acestuia la infracțiunile săvârșite, sume mari de bani. Mita o primea în scopul de a închide ochii la ilegalități.
Omul legii a permis şi, mai mult de atât, a protejat desfăşurarea unor activităţi de comerţ clandestin în Staţiunea Eforie potrivit ordonanței date de procurorii anticorupție.
Ce sumă de bani lua drept mită
Suma obișnuită pe care o lua drept mită era de minimum 300 de lei pe zi. Activitatea o desfășura chiar în apropierea sediului de poliție.
„Ar fi vorba de tolerarea unor activităţi de comerţ clandestin/neautorizat care să se poată desfăşura fără aplicarea de sancţiuni contravenţionale şi fără confiscări de mărfuri, cu precădere pe plajele staţiunii Eforie. Din probele administrate rezultă că suma primită cu titlul de mită ar fi fost de 300 lei/zi, remiterea banilor fiind făcută o dată la câteva zile, preponderent în zilele de luni şi joi ale fiecărei săptămâni, în imediata apropiere a sediului Poliţiei oraşului Eforie”, spun anchetatorii.
Complicii săi, care ar fi trimis în mod periodic banii comandantului poliţiei oraşului Eforie, aveau datoria de a colecta banii în mod repetat, de la persoanele interesate de obţinerea protecţiei pentru activităţile de comerţ clandestin. De asemenea, complicii lui Colțeanu ofereau și servicii contra cost, pentru presupuse informaţii despre controalele efectuate de autorităţi.
„În ziua de 10 august, Coteanu i-ar fi solicitat unui agent constatator să înlocuiască măsura amenzii în cuantum de 1.000 lei aplicată unei persoane, pentru contravenţii la regimul rutier, cu sancţiunea avertismentului, măsură pe care numai instanţa de judecată o putea dispune”, precizează procurorii DNA
În cauză se efectuează acte de urmărire penală şi faţă de alte persoane, fără calitate specială, dintre care trei se află în stare de arest la domiciliu, din data de 28 august. Ei sunt acuzați de infracţiuni de dare de mită, trafic de influenţă şi evaziune fiscală.