Sf. Gheorghe, tradiții și obiceiuri din străbuni. Ce se face în această zi
Publicat pe 21.04.2021 la 21:30 Actualizat pe 21.04.2021 la 21:30
Ziua de 23 aprilie anunță un mare motiv de bucurie pentru români! În fiecare an, creștinii de pretutindeni îl sărbătoresc la această dată pe Sfântul Muceni Gheorghe, cunoscut și ca purtătorul de biruinţă. Deși mulți au auzit de această sărbători, puțini oameni știu ce este bine și ce nu e bine să faci odată cu prăznuirea lui, dar și ce tradiții și obiceiuri există!
- Tradiții și obiceiuri pe care trebuie să le respectăm de Sfântul Gheorghe.
- Ce este bine să facem și ce nu în această zi.
Așadar, în fiecare an, în calendarul ortodox este trecut Sfântul Gheorghe, pe data de 23 aprilie. La fel ca în cazul altor sfinți importanți, creștinii trebuie să țină cont de câteva tradiții și obiceuri odată cu pomenirea lui, deoarece, potrivit credinței, respectându-le le va merge bine tot anul!
Tradiții și obiceiuri de Sfântul Gheorghe
Așa cum vă spuneam, de Sfântul Gheorghe există mai multe tradiții și obiceiuri pe care fiecare bun creștin trebuie să le îndeplinească. Conform credinței, în dimineața de 23 aprilie, bărbatul, cunoscut ca fiind capul familiei, trebuie să așeze la stâlpul porților și ai caselor, la ferestre, uși, în grădini și pe mormintele din cimitire mai multe ramuri verzi. Prin acest gest simbolic se crede că oamenii sunt protejați de duhurile rele. Acesta este doar unul dintre obiceiuri, pe celalalte găsindu-le în cele ce urmează.
Ce se face de Sfântul Gheorghe
O altă tradiție prezentată de credință este ca în ajunul zilei de Sfântul Gheorghe fetele care urmează să se mărite trebuie să privească noaptea într-o cofă plină cu apă pentru a-și vedea alesul.
Tot despre fetele pregătite de măritat se spune că în dimineața zilei de 23 aprilie acestea trebuie să pună în mijlocul drumului brazda verzi, înfrumusețate cu multe coronițe, pentru a vedea ce băiat va călca peste ele. Dacă bărbații la care au sperat nu au călcat peste ele, tinerele credeau că în anul respectiv se vor căsători. Brazdele erau păstrate în timp și folosite apoi în vindecarea bolilor.
În privința femeilor măritate, acestea obișnuiau să meargă în pădure de Sfântul Gheorghe și să culeagă plante știute doar de ele pe care le puneau în mâncarea animalelor. Astfel, se credea că vacile vor da mai mult lapte.
Ce NU se face de Sfântul Gheorghe
Există și lucruri pe care nu trebuie să le faci de Sfântul Gheorghe. Potrivit tradiției, se spune că nu este bine să dormi, pentru că altfel vei fi cuprins de somnul mieilor și vei fi somnoros tot restul anului.
Viața Sfântului Mucenic Gheorghe
Cât despre viața Sfântului Mucenic Gheorghe, credința ne informează că acesta a trăit în timpul domniei împăratului Dioclețian. Acesta provine din Capadochia, dintr-un neam de oameni luminați și străluciți.
Sfântul Gheorghe a avut o viață curată, plăcută lui Dumnezeu. A trăit ca un martir, având în vedere că nu a renunțat la credință nici atunci când a fost condamnat la moarte. Astfel, pentru iubirea nemărginită adusă lui Hristos, acesta a devenit unul dntre cei mai venerați sfinți ai creștinismului, fiind sărbătorit de aproape toate Bisericile tradiționale, în general, pe data de 23 aprilie. Tot credința ne arată că el este considerat ca fiind un zeu al vegetaţiei, protector al naturii înverzite și al animalelor, cum ar fi vitele şi oile.
Citește și: Câte zile libere vor avea românii de Paște! Când vor reveni la muncă