Sfântul Sisoe 2025, superstiții populare. Ce nu este recomandat să faci în această zi

De Bianca Cimpoi.
Publicat pe 04.07.2025 la 18:09
Actualizat pe 04.07.2025 la 18:09
Sfântul Sisoe este sărbătorit în fiecare an pe 6 iulie. Se crede că a reușit să vindece bolnavii și în ziua prăznuirii lui se respectă și câteva superstiții, fiind și protectorul copiilor.
- Sfântul Sisoe, prăznuit pe 6 iulie
- Ce superstiții se respectă în această zi
Se spune că Sfântul Sisoe a simțit din copilărie că are o relație specială cu divinitatea. A mers încă din tinerețe în Egipt, acolo unde a trăit simplu. A ținut post și s-a rugat și se spune că a reușit să îi vindece pe cei bolnavi, fiind și protectorul copiilor.
Sfântul Sisoe se sărbătorește pe 6 iulie
Sfântul Sisoe este sărbătoare cu cruce neagră, fiind prăznuit în fiecare an pe 6 iulie. Se spune că este protectorul copiilor și că alungă spiritele rele din casă.
A stat în pustiu 72 de ani și se crede că era de o înțelepciune ieșită din comun.
Cine a fost Sfântul Sisoe
Pentru o perioadă, Sfântul Sisoe a fost unul dintre ucenicii Sfântul Antonie cel Mare. După moartea lui, a plecat în pustiu, acolo unde a fost binecuvântat cu puterea de a alunga spiritele rele. Se spune că putea să învie morții. Se crede că a postit o perioadă lungă și este considerat un exemplu de credință.
Sfântul Sisoe a murit în anul 429 și se spune că și-a presimțit sfârșitul și că ar fi fost înconjurat de ucenici.
Superstiții populare legate de Sfântul Sisoe
De Sfântul Sisoe, este bine să dai de pomană, iar dacă ai copii, se spune că este un semn rău să le refuzi ceva celor mici.
De altfel, în această zi se spun rugăciuni speciale pentru alungarea spiritelor rele și pentru protecția copiilor sau pentru vindecarea bolnavilor.
Ce nu este recomandat sa faci în ziua Sfântului Sisoe
Se crede că este semn rău dacă bunicii nu vor să stea cu nepoții de Sfântul Sisoe. La fel se spune și despre părinții care își supără în această zi copiii.
În schimb, se crede că aduce noroc dacă familia pregătește dulciuri pentru copii.
Citește și: Ilie Pălie și Foca. Ce reprezintă cele două sărbători care vin după Sfântul Ilie