Solstițiul de vară 2020. Ce tradiții și obiceiuri există în cea mai lungă zi din an
Publicat pe 21.06.2020 la 11:15 Actualizat pe 21.06.2020 la 11:15
Astăzi, 21 iunie, are lor solstițiul de vară, care înseamnă că azi este cea mai lungă zi din anul 2020. De asemenea, în această zi debutează vara astronomică, dar se și anunță venirea sărbătorii Sânzienelor.
- Astăzi are loc solstițiul de vară din acest an
- Evenimentul astronomic precede sărbătoarea Sânzienelor, sau Drăgaica
- Ce obiceiuri se respectă în această zi specială?
Pe data de 21 iunie, longitudinea astronomică a Soarelui este de 90 de grade, marcând solstițiul de vară și începutul verii astronomice, după cum anunță Observatorul Astronomic „Amiral Vasile Urseanu” din București.
Datorită rotației Pâmântului în jurul Soarelui și a mișcărilor de viteză neregulată în jurul polilor, durata zilelor și nopților este inegală, acest lucru fiind și motivul pentru care se schimbă anotimpurile.
Solstițiul de vară este asociat cu apropierea sărbătorii Sânzienelor, cunoscută în popor ca Drăgaica și ziua nașterii Sfântului Ioan Botezătorul.
Tradiții și obiceiuri de Sânziene
Această sărbătoare reprezintă o celebrare a iubirii și fertilității, însoțită de mai multe ritualuri și practici ale gospodarilor și tinerelor fete, pentru a avea belșug în recoltă sau pentru a-și afla sortitul cu care se vor mărita.
Originea acestei sărbători se trage încă din vremea Romei Antice, ca fiind un cult al zeiței Diana, numită și Sânziana, apărătorare a naturii, a animalelor și a tinerelor fete nemăritate.
În tradiția creștină, în ziua de 24 iunie se sărbătorește ziua nașterii Sfântului Ioan Botezătorul, născut de către Elisabeta la bâtrânețe. Acest eveniment, după cum arată sfintele scripturi, anunță minunea nașterii unui copil dintr-o fecioară.
De asemenea, potrivit tradițiilor din popor, sărbătoarea Sânzienelor este cel mai bun prilej de culegere a ierburilor medicinale. Astfel, în nopatea de Drăgaică, femeile merg la cules de flori și plante cu care vor trata diverse afecțiuni și vor alunga relele din gospodărie.
Citește și: Calendar ortodox, duminică, 21 iunie. Rugăciunea specială pe care trebuie să o rostești în această zi!