Solstițiul de vară, 21 iunie 2023. Ce este bine să facem în cea mai lungă zi din an. Tradiții și obiceiuri
Publicat pe 19.06.2023 la 09:26 Actualizat pe 19.06.2023 la 09:26
Două zile ne mai despart de cea mai lungă zi din an. Ei bine, vorbim despre solstițiul de vară care în acest an are loc la data de 21 iunie. Există o listă cu obiceiuri și tradiții pe care oamenii le respectă în această perioadă.
- Solstițiul de vară, 21 iunie 2023
- Ce este bine să facem în cea mai lungă zi din an
- Tradiții și obiceiuri în aceasta zi
Ziua de 21 iunie 2023 marchează în emisfera nordică Solstițiul de vară, o perioadă în care Soarele „stă nemișcat" și anotimpurile se schimbă.
Ce este bine să facem în cea mai lungă zi din an
Solstițiul de vară din acest an aduce, totodată, cea mai lungă zi a anului în emisfera nordică, unde suntem încurajați să sărbătorim lumina. Însă, dacă pentru noi lucrurile stau în acest fel, pentru emisfera sudică este cea mai scurtă zi a anului.
Ei bine, indiferent în ce parte a lumii trăiești, Solstițiul este o zi extrem de sensibilă în care ne putem simți mai în ton cu energiile din jurul nostru.
Solstițiul de vară 2023 – Semnificații astrologice
Trebuie să știm, totodată, că Solstițiul de iunie marchează și trecerea Soarelui în semnul de Apă grijuliu și sensibil al Racului.
Anul acesta, la momentul Solstițiului, avem și această linie de energie sacră a Zeiței în zodia Leului încărcat de Soare, cu Luna, Venus și Luna Neagră Lilith, toate la câteva grade una de cealaltă. Această energie a Zeiței Venus se întâlnește și cu cea a planetei Marte, care se află tot în Leu.
Solstițiul de vară 2023 – Claritatea sufletului
Solstițiul din 21 iunie este un moment prielnic să te expui, să scapi de mantia de frici și pur și simplu să strălucești la propriu. Acum este momentul potrivit să faci saltul înainte și să sărbătorești munca pe care ai realizat-o de-a lungul anului.
Tradiții și obiceiuri de sărbătoarea Sânzienelor
Ei bine, odată cu Solstițiul de vară, ce are loc la data de 21 iunie 2023, Sărbătoarea Sânzienelor reprezintă o celebrare a iubirii, dar și a fertilității, însoțită de mai multe obiceiuri pentru gospodari, dar și pentru fetele tinere.
În acest fel, originea acestei sărbători de Sânziene se trage încă din vremea Romei Antice, când avea loc un cult al zeiței Diana, numită și Sânziana, apărătorare a naturii, a animalelor și a tinerelor fete care nu erau măritate.
Așadar, în tradiția creștină, în ziua de 24 iunie se sărbătorește ziua nașterii Sfântului Ioan Botezătorul, născut de către Elisabeta la bâtrânețe. Ei bine, trebuie să știm că acest eveniment sfânt, după cum arată sfintele scripturi, anunță minunea nașterii unui copil dintr-o fecioară.
Totodată, aceste tradiții și obiceiuri de Sânziene se practică pentru a avea belșug în recoltă sau pentru ca tinerele fete să afle cine le va fi sortitul.
De Sânziene, potrivit tradiției din bătrâni, este cel mai potrivit să culegi ierburi medicinale. În noaptea de dinaintea sărbătorii, femeile merg să culeagă flori și plante pe care le vor folosi pe parcusul anului la diferite afecțiuni, dar și pentru a alunga răul din locuințe.
CITEȘTE ȘI: Echinocțiul de toamnă 2022. Ce reprezintă toamna astronomică