Statul român, obligat să-i plătească bani grei Luminiţei Solcan, femeia care l-a ucis pe confidentul Papei. Ce s-a întâmplat, de fapt

+2 click pentru
galerie

Statul român, obligat să-i plătească bani grei Luminiţei Solcan, femeia care l-a ucis pe confidentul Papei. Ce s-a întâmplat, de fapt © spynews.ro

Decizie şoc pentru statul român! Luminiţa Zamfira Solcan, femeia care l-a ucis pe părintele Roger în anul 2005 a câştigat la Curtea Europeană a Drepturilor Omului procesul cu statul român. Autorităţile noastre sunt obligate să-i plătească bani grei pentru că i-a fost încălcat dreptul la respectarea vieţii private şi de familie.

În august 2005, chipul Luminiţei Zamfira Solcan apărea pe prima pagină a ziarelor din întreaga lume. Femeia,  originară din Iaşi, l-a ucis atunci pe liderul spiritual al comunităţii din Taize, cunoscut şi drept "confidentul Papei", în faţa a 2.500 de persoane. 

După crimă, femeia a fost internată la psihiatrie. Ulterior, după ce i-a murit mama, în aprilie 2013, Luminiţa Zamfira Solcan a cerut să fie lăsată să meargă la înmormântare. Doar că, nu i s-a acceptat această cerere. Ieşeanca a mers mai departe şi a cerut de la statul român 10.000 de euro daune morale, specificând că suferinţa provocată de absenţa la înmormântare este una pe termen lung.

Iată că, după ani de zile, vine şi decizia! Deşi cererea i-a fost respinsă în conformitate cu articolul 39 din legea privind sănătatea mintală, judecătorii de la CEDO au hotărât să oblige statul român la plata a 6.000 de euro, daune morale. 

De ce i s-a dat dreptate? Agentul guvernamental pentru CEDO, la judecata de la Strasbourg, a atras atenţia asupra faptului că în România nu există o lege în baza căreia spitalizarea să fie întreruptă sau suspendată. Cu toate acestea, Judecătoria Buzău a lăsat trei pacienţi de la psihiatrie să participe la înmormântările rudelor, potrivit Libertatea.

Astfel, Curtea Europeană a Drepturilor Omului a obligat statul român la plata sumei de 6.000 de euro pentru încălcarea dreptului la respectarea vieţii de familie.

URMATOAREA  

facebook whatsapp twitter pinterest
A1.ro
Antena3

Mai mult 

DivaHair.ro
Clair.ro
ROMANIATV.NET
Știri GSP.RO

vezi mai multe 

Observator.tv
AntenaStars.ro
BZI.ro