Structura anului școlar ar putea reveni la trei trimestre. Anunțul făcut de ministrul Sorin Cîmpeanu
De Georgiana Prodan.
Publicat pe 11.04.2021 la 16:39
Actualizat pe 11.04.2021 la 17:55
Anul școlar 2022-2023 ar putea suferi modificări, conform declarațiilor ministrului Educației, Sorin Cîmpeanu. Din septembrie 2022, structura anului școlar ar putea fi extinsă, din cauza cursurilor în format online, care au aceleași rezultate ca prezența fizică, în unitățile școlare, în condițiile pandemiei de coronavirus. Iată ce a declarat ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu despre posibila revenire la trei trimestre!
- Anul școlar 2022-2023 ar putea avea trei trimestre
- Elevii vor mai multe zile de şcoală, dar vacanţe mai scurte
Predarea online nu a funcționat în mod corespunzător, conform așteptărilor specialiștilor în educație, așa că structura anului școlar viitor ar putea suferi schimbări, pentru a se echilibra cursurile online cu cele desfășurate fizic, în școli.
Ministerul Educației, Sorin Cîmpeanu, a propus revenirea la trei trimestre
Sorin Cîmpeanu a propus extinderea anului școlar din septembrie 2022, în care cursurile ar trebui să înceapă pe data de 13 septembrie. Ministerul Educaţiei pledează pentru extinderea anului şcolar începând cu septembrie 2022, mai ales în condițiile în care predarea online a generat pierderi.
Ministrul Educației a mai declarat că toate pierderile adunate de-a lungul pandemiei în ceea ce privește educația, generate mai ales de cursurile în format online, ar trebui să fie recuperate cu orice preț. Una din variantele care ar putea echilibra cursurile online cu cele fizice ar putea fi chiar revenirea la trei trimestre.
Înainte de a se lua o decizie oficială, Sorin Cîmpeanu se va consulta cu asociațiile din învățământ și ale părinților pentru a stabili care sunt argumentele pro și contra pentru această hotărâre și cum ar putea fi afectați elevii.
Elevii vor vacanțe mai multe și mai scurte
Mai multe asociații de elevi și organizații neguvernamentale au făcut demersuri, în ultimele zile, pentru mărirea numărului de zile ale unui an şcolar şi vacanţe mai scurte. În perspectiva lor, vacanțele ar trebui să fie mai numeroase, mai scurte, însă ritmice, la perioade cheie din anul școlar.
Asociațiile de elevi consideră că vacanţele lungi afectează major copiii și au cerut ca anul şcolar viitor să înceapă de la 1 septembrie, ca pe vremuri. România este una dintre cele 3 ţări europene care au cele mai puţine zile de şcoală din Europa, în jur de 165, asemenea unor țări precum Malta şi Albania.
Coaliţia ”Mai multă şcoală pentru copiii României” cere un program de educaţie remedială care să poată să fie continuat şi pe perioada vacanţei de vară, mai ales în mediul rural, acolo unde copii au nevoie mai mare de acces la educație. Pentru a recupera decalajele în învăţare cauzate de pandemia de coronavirus, școlile ar putea să înceapă pe 1 septembrie.