Studiu: exercițiile fizice pot preveni formele grave ale infecției cu noul coronavirus. Ce sfaturi ne dau specialiștii
Publicat pe 21.08.2020 la 20:12 Actualizat pe 22.08.2020 la 00:18
Un profesor din Iași susține, pe baza unui studiu și a unor analize efectuate, că exercițiile fizice executate cu moderație pot preveni agravarea bolii cauzate de coronavirus. Specialistul este autorul a mai multor lucrări științifie, iar teoriile lui sunt susținute de cercetări temeinice.
- Exercițiile fizice pot diminua riscul producerii unei forme grave de coronavirus
- Studiul prevede că un sistem imunitar energic poate face față mai ușor bolii
Medicul şi conferenţiarul universitar Bogdan-Alexandru Hagiu, de la Facultatea de Educaţie Fizică şi Sport din Iași și-a prezentat cercetarea în prestigioasa publicație Journal of Pharmaceutical Research International.
Exercițiile fizice pot reduce riscul agravării bolii cauzate de coronavirus
În acest studiu, profesorul arată cum mitocondriile, celului responsabile cu producerea energiei, sunt atacate de virusul SARS-CoV-2. Ca urmare, starea de sănătate poate fi degradată grav, ajungându-se chiar la deces. Astfel, practicarea de exerciții fizice moderate favorizează menținerea stprii de energie și, implicit, o imunitate mai puternică în fața bolii.
Chiar și așa, excesul de exerciții fizice nu este bine-venit, deoarece poate produce o epuizare a sistemului imunitar, iar virusul se poate implanta în corpul slăbit.
„S-a observat la sportivi de elită, spre exemplu la ciclişti, un supra-antrenament care duce la creşterea cortizonului, distrugerea leucocitelor, tulburări de imunitate. De aceea trebuie evitat supra-antrenamentul, acele exerciţii fizice pe perioade îndelungate şi de intensitate mare. Lumea trebuie să înţeleagă că nu este nicio victorie dacă pedalezi câteva ore pentru că poate creşte riscul de boală”, a mai explicat medicul din Iași.
Citește și: În ce ordine apar simptomele de coronavirus. Cercetătorii avertizează: acesta este primul semnal de alarmă!