Superstiții de Sfântul Andrei. Lucrurile de care trebuie să te ferești, pentru a te bucura de prosperitate
![Bianca Cimpoi](https://spynews.ro/uploads/modules/authors/bianca-cimpoi-1667898384.jpg)
De Bianca Cimpoi.
Publicat pe 29.11.2022 la 19:50
Actualizat pe 29.11.2022 la 19:50
În fiecare an, creștinii ortodocși îl prăznuiesc pe Sfântul Andrei pe data de 30 noiembrie. Sărbătoarea este cu atât mai importantă cu cât sfântul prăznuit mâine este considerat Ocrotitorul românilor, dar și cel care îi protejează pe oameni de spiritele rele.
- Lucrurile de care creștinii țin cont în această zi de sărbătoare
- Activitățile despre care se spune că aduc ghinion
Ziua de 30 noiembrie este marcată cum se cuvinte de credincioșii din întreaga țară, care încearcă să se protejeze de spiritele rele, după cum spune tradiția. Pe lângă superstiția pe care toate fetele nemăritate trebuie să o respecte, cea a busuiocului, există și alte tradiții de care creștinii țin cont, pentru a se bucura de sănătate și liniște în familie.
Ce nu este bine să faci în această zi
Ziua de 30 noiembrie vine la pachet cu câteva lucrurile despre care tradiția spune că trebuie evitate. Așa se poate spune și despre pieptănatul părului. Mai exact, se spune că fetele nemăritate care fac acest lucru de Sfântul Andrei nu își vor găsi alesul și vor rămâne singure.
La fel de răspândită este credința conform căreia în această zi nu este bine să te cerți. Sfântul Andrei este văzut în tradiția creștină ca una dintre figurile Bisericii Ortodoxe care îi protejează pe credincioși de probleme. De aceea, nu este bine ca în această zi să te implici în vreun conflict, cu atât mai mult atunci când vine vorba de un membru din familie.
O altă tradiția extrem de populară este aceea de a nu împrumuta bani de Sfântul Andrei. Superstiția spune că vei ajunge în această situație mult mai des și că ghinionul pe plan financiar te va urmări în lunile ce vin.
Sărbătoarea vine cu o semnificație aparte și pentru copiii care nu au fost botezați. Este bine, ca în această zil, să se aprindă o lumânare pentru micuți, astfel încât să fie protejați de spiritele rele și să aibă un parcurs frumos în viață.
De altfel, tradiția îi îndeamnă pe creștini să se gândească și la cei trecuți la cele veșnice prin pomenirea lor, dar și prin sfințirea unor alimente, care mai apoi se împart celor nevoiași în memoria rudelor decedate.