Taxe notariale. Care sunt tarifele stabilite pentru anul 2024
Publicat pe 02.02.2024 la 09:41 Actualizat pe 02.02.2024 la 09:41
Ministerul Justiției a anunțat actualizarea tarifelor pentru serviciile notariale în anul 2024, marcând prima ajustare semnificativă după 13 ani. Schimbările aduse de Ordinul ministrului Justiției nr. 177/C/2024 au implicat stabilirea unor noi tarife minime pentru diverse proceduri notariale. Acest lucru va avea un impact considerabil asupra costurilor și procedurilor.
- Care sunt taxele notariale în 2024
- Ce tarife au fost stabilite
Ministerul Justiției a actualizat onorariile pentru serviciile notariale, impunând românilor să se adapteze la noile tarife minime stabilite pentru anul 2024.
Care sunt taxele notariale în 2024
Această actualizare vine după 13 ani și este reglementată prin Ordinul ministrului Justiției nr. 177/C/2024, înlocuind ordinul anterior din 2011.
Astfel, în privința actelor și procedurilor notariale, românii trebuie să fie conștienți de schimbările semnificative în ceea ce privește tarifele aplicate.
De exemplu, pentru diverse servicii precum autentificarea unui act constitutiv al unei persoane juridice sau a unui testament, tarifele pornesc de la niveluri minime precum 300 de lei și, respectiv, 130 de lei.
În cazul cererilor de divorț, tarifele sunt de 750 de lei atunci când nu sunt copii minori implicați și de 1.200 de lei atunci când aceștia sunt.
Mai mult, pentru contractele de vânzare-cumpărare a imobilelor, tarifele variază în funcție de valoarea tranzacției. De exemplu, pentru valori imobiliare cuprinse între 200.001 lei și 600.000 lei, onorariul minim este de cel puțin 2.805 lei, la care se adaugă 0,9% pentru suma ce depășește 200.001 lei, potrivit avocatnet.ro
Pentru românii care se confruntă cu alte tipuri de tranzacții sau proceduri notariale, cum ar fi contractele de novație sau de leasing operațional, tarifele sunt stabilite în funcție de valoarea contractului, asigurându-se că notarii sunt plătiți în mod adecvat pentru serviciile prestate.
Aceste modificări substanțiale în tarifele notariale vor influența costurile și procedurile pentru o gamă largă de servicii notariale, iar românii sunt îndemnați să fie informați și să ia în considerare aceste aspecte atunci când apelează la aceste servicii în anul 2024.
Taxele și impozitele pot fi plătite online
Din acest an, oamenii au posibilitatea de a achita taxele și impozitele locale online, prin intermediul platformei ghișeul.ro. Acest serviciu oferă o modalitate rapidă și sigură de plată a taxelor și impozitelor pentru anul 2024, fără a suporta comisioane suplimentare.
Nu este necesar să ridici personal datele de autentificare (utilizator și parolă) de la Primărie, deoarece acestea vor fi transmise direct prin e-mail. De asemenea, există opțiunea de a solicita accesul online cu ajutorul cardului bancar.
În Sectorul 2 al Bucureștiului, cetățenii au început deja să utilizeze acest nou sistem pentru a-și achita obligațiile fiscale către stat. Cu toate acestea, persoanele în vârstă pot întâmpina dificultăți în a se adapta la plățile online.
Modalitățile de plată online includ ordin de plată, Internet Banking sau utilizarea "Sistemului Național Electronic de Plată Online cu Cardul Bancar" la adresa www.ghiseul.ro.
De asemenea, unele Direcții de Impozite și Taxe Locale permit efectuarea plăților la Oficiile Poștale, la sucursalele CEC sau la filialele altor bănci comerciale. Cererea pentru accesul online este gratuită și disponibilă exclusiv pentru persoanele fizice.
Citește și: Pașaport pentru copii 2024. Ce acte sunt necesare pentru eliberarea documentului de călătorie