Timișoreanca acuzată de legături cu ISIS a fost reținută: „Dacă îmi place limba arabă, care e problema?”
Publicat pe 14.05.2020 la 21:39 Actualizat pe 14.05.2020 la 21:39
Procurorii DIICOT din Timișoara au reținut-o joi, 14 mai, pentru 24 de ore, pe femeia bănuită acuzată de propagandă teroristă și legături cu membrii organizației teroriste ISIS.
Procurorii DIICOT din Timișoara au reținut-o joi, 14 mai, pentru 24 de ore, pe femeia bănuită acuzată de propagandă teroristă și legături cu membrii organizației teroriste ISIS.
Tânăra din Timișoara bănuită de legături cu membrii organizației teroriste ISIS a fost reținută de procurorii DIICOT în cursul zilei de joi, 14 mai, pentru o perioadă de 24 de ore.
Într-un comunicat al autorităților se arată că, „în urma acțiunii din aceasta dimineață, procurorii DIICOT Timișoara au dispus reținerea pentru o perioadă de 24 de ore a unei inculpate pentru săvârșirea infracțiunilor de accesarea în mod repetat de materiale de propagandă teroristă, prin intermediul sistemelor informatice sau altor mijloace de comunicații electronice”.
Tânăra, care îi acuză pe oamenii legii că au ridicat-o doar pentru că îi place limba arabă, a declarat că își dorește să vadă ce s-a găsit în casa ei și ar putea fi considerat împotriva legii.
„M-au ridicat de handicapați, fără dovezi, fără nimica. Vreau să văd ce au găsit în casă. Ce are dacă înveți o limbă străină?! Dacă îmi place limba arabă, care e problema?”, a declarat tânăra, conform Antena3.
La percheziții au fost ridicate un telefon mobil, o cartelă telefonică, un card micro SD și 25 de cd/dvd-uri.
De cealaltă parte, procurorii susțin că individa, din anul 2019, a cunoscut un „proces treptat de radicalizare, prin intermediul contactelor stabilite în mediul virtual cu diferiți susținători ai unei organizații teroriste din Orientul Mijlociu”.
Potrivit procurorilor, tânăra ar fi accesat în mod repetat materiale de propagandă teroristă, în scopul însușirii ideologiei, şi a promovat în mediul virtual, cu frecvență ridicată, mesaje de propagandă a ideilor şi conceptelor radical islamiste, specifice organizațiilor teroriste musulmane.
„Aceşti cetăţeni străini au rolul de a recruta diferite persoane, în scopul însuşirii ideilor şi credinţelor fundamentaliste, scop în care postează constant mesaje şi simbolului specifice organizației teroriste din Orientul Mijlociu, filme şi fotografii cu arme sau luptători înarmaţi, scene de luptă, execuţii de prizonieri, pregătirea atentatorilor sinucigaşi, predici ale unor clerici radicali”, se arată în comunicat.
Suspecta ajunsese să folosească și 21 de adrese de email simultan.