Tradiții, obiceiuri și superstiții de Sfântul Andrei 2023! Ce nu este bine să faci în această zi pentru a-ți merge bine tot anul
Publicat pe 28.11.2023 la 12:14 Actualizat pe 28.11.2023 la 12:14
An de an, la data de 30 noiembrie, are loc una dintre cele mai importante sărbători. Doar două zile mai despart de sărbătoarea Sfântului Andrei, un eveniment extrem de așteptat în țara noastră. Această zi are o importanță deosebită, iar asta pentru că românii țin cont de o mulțime de tradiții și obiceiuri din popor. Iată ce nu este bine să faci de Sfântul Andrei!
- Tradiții, obiceiuri și superstiții de Sfântul Andrei
- Ce este bine să faci în această zi
Sfântul Andrei este considerat ocrotitorul românilor și știm despre acest Sfânt că este sărbătorit, an de an, la data de 30 noiembrie.
Tradiții, obiceiuri și superstiții de Sfântul Andrei 2023
În ziua de Sfântul Andrei, românii țin cont de o mulțime de obiceiuri și tradiții. Ei bine, în seara acestei sărbători majoritatea fetelor nemăritate fac diverse ritualuri pentru a afla cine le este bărbatul sortit.
În acest fel, printre lucrurile de care țin cont credincioșii se numără ritualul de a așeza un fir de busuioc sub pernă pentru a atrage vise cu alesului.
Totodată, un alt ritual pe care fetele îl practică în această noapte este mersul spre gard cu ochii închiși, numărarea de pari și legarea lor cu ață.
Mai mult decât atât, de Sfântul Andrie fetele și băieții se adună în grupuri și fac o serie de activități specifice evenimentului.
Și femeiele măritate au parte de câteva ritualuri în această zi. Astfel că, este vorba despre întorsului oalelor și cănile cu gura în jos sau a scosului cenușii calde din sobă. Acest lucru previne adăpostirea strigoilor.
Alte superstiții de Sfântul Andrei
De Sfântul Andrei este foarte bine să arunci mai multe bucăți de pâine în curte, astfel încât strigoii să le mănânce și să nu între în casă.
Potrivit tradiției, oamenii de la țară susțin că usturoiul ține vârcolacii la distanță, astfel că este bine să atârni mai multe șiruri de usturoi la intrare. Este bine să lași o lumină aprinsă la intrare.
Și, o tradiție cunoscută de foarte multe persoane este cea cu grâul. Așadar, în fiecare an, de Sfântul Andrei, se practică obiceiul de a însămânța grâul la miezul nopții.
CITEȘTE ȘI: La mulți ani de Sfântul Andrei. 10 mesaje, felicitări și urări pentru sărbătoriți