Tradiţii, obiceiuri și superstiții de Sfântul Nicolae 2023. Ce nu este bine să faci la data de 6 decembrie
Publicat pe 04.12.2023 la 17:29 Actualizat pe 04.12.2023 la 17:29
An de an, la data de 6 decembrie 2023, are loc una dintre cele mai importante sărbători din Calendarul Ortodox, Sfântul Nicolae. Există o serie de tradiţii şi obiceiuri la care credincioșii apelează pentru a avea noroc în anul ce urmează. Iată ce nu este bine să faci la această dată!
- Tradiţii, obiceiuri și superstiții de Sfântul Nicolae, sărbătorit la 6 decembrie 2023
- Ce nu este bine să faci la această dată
Sfântului Ierarh Nicolae este o sărbătoare extrem de importantă pentru românii, dar și pe placul copiilor. La această dată, românii respectă o serie de tradiţii şi obiceiuri pentru a avea noroc în anul ce urmează.
Tradiţii, obiceiuri și superstiții de Sfântul Nicolae 2023
În ziua de 6 decembrie, când este prăznuit Sfântul Ierarh Nicolae, cel care stă în stânga Tatălui, este marcată de o mulțime de tradiții, obiceiuri și superstiții.
Mai exact, în seara de 5 decembrie toţi copiii au grijă să îşi curețe ghetele şi să le așeze aproape de uşă sau de fereastră, în aşteptarea lui Moş Nicolae.
Mai exact, conform tradiţiei din popor, celor cuminţi, moşul le aduce dulciuri, în timp ce celor neascultători, o nuieluşă.
Mai mult decât atât, o altă tradiție este marcată de obiceiul de a se pune în apă crenguţe de pomi fructiferi în casă, lângă icoane, care să înflorească de Anul Nou. Astfel că, funcţie de crenguţa care a înflorit, se aşteaptă recolta de fructe în noul an.
De asemenea, la sate există obiceiul că în ziua de Sfântul Nicolae feciorii să se organizeze în cete şi să-şi aleagă gazda unde vor merge pentru repetiţiile colindelor de Crăciun şi de Anul Nou.
Rugăciune făcătoare de minuni către Sfântul Nicolae. Sărbătoare în calendar ortodox, din 6 decembrie 2021
Există și o rugăciune importantă pe care este bine să o rostești de Sfântul Nicolae.
"Bunule păstor şi de Dumnezeu înţelepţite învăţător, Ierarhe al lui Hristos, Nicolae! Auzi-ne pe noi, păcătoşii (numele), care ne rugăm ţie şi chemăm în ajutor mijlocirea ta grabnică: vezi-ne pe noi, neputincioşii, care din toate părţile suntem vânaţi, de tot binele suntem lipsiţi şi cu mintea suntem întunecaţi din pricina puţinătăţii de suflet: grăbeşte, bineplăcutule al lui Dumnezeu, şi nu ne lăsa pe noi să rămânem în robia păcatului, ca să nu se bucure vrăjmaşii noştri şi să nu murim în lucrurile noastre cele viclene.
Roagă-L pentru noi, nevrednicii, pe Făcătorul şi Stăpânul nostru, înaintea Căruia stai dimpreună cu cetele netrupeşti; milostiv fă-L către noi pe Dumnezeul nostru şi în viaţa de acum, şi în veacul ce va să fie, ca să nu ne răsplătească nouă după faptele noastre şi după necurăţia inimilor noastre, ci să ne dea nouă după bunătatea Sa.
Că spre solirea Ta nădăjduind, cu ajutorul tău ne lăudăm, ocrotirea ta în ajutor o chemăm şi, căzând la sfântă icoana ta, cerem ajutor: izbăveşte-ne pe noi, bineplăcute al lui Hristos, de relele care se abat asupra noastră şi potoleşte valurile patimilor şi nevoilor ce se ridică asupră-ne, ca pentru sfintele tale rugăciuni să nu ne cuprindă pe noi necazul şi să nu ne cufundăm în adâncul păcatelor şi în mocirla patimilor noastre.
Roagă-L, Ierarhe Nicolae, pe Hristos Dumnezeul nostru, ca să ne dea viaţă paşnică şi iertarea păcatelor, sufletelor noastre mântuire şi mare milă, acum şi pururea şi în vecii vecilor. Amin!", este rugăciunea pe care este bine să o spui la data de 6 decembrie, de Sfântul Nicolae.
CITEȘTE ȘI: Rugăciunea Sf. Nicolae pentru copii. Este ocrotitorul celor mici