Tradiții și obiceiuri de Lăsata Secului. Ce se mănâncă în postul Crăciunului
Publicat pe 09.11.2021 la 09:26 Actualizat pe 09.11.2021 la 09:26
Lăsata Secului se sărbătorește chiar în această săptămână, mai precis pe data de 14 noiembrie. Toți creștinii ortodocși știu că este una dintre cele mai importante zile ale anului, deoarece anunță Postul Crăciunului. Legat de această sărbătoare, există, ca la oricare alta, numeroase tradiții și obiceiuri. Iată care sunt, dar și ce se mănâncă în această perioada a postului.
- Tradiții de Lăsata Secului
- Ce trebuie să faci pe 14 noiembrie
Postul Crăciunului durează 40 de zile și începe cu data de 15 noiembrie, astfel că se sfârșește chiar pe 25 decembrie, lăsând sec în seara Sfantului Filip, pe 14 noiembrie.
Tradiții și obiceiuri de Lăsata Secului
În mai puțin de o săptămână intrăm în Postul Crăciunului. Duminică, 14 noiembrie, este Lăsata Secului pentru creștini, astfel că există și anumite tradiții și obiceiuri pe care credincioșii trebuie să le respecte. Această zi marchează totodată ultima dată când se poate mânca de dulce până în ziua Crăciunului.
Potrivit datinilor și tradițiilor, pe data de 14 noiembrie nu este bine să pui față de masă colorată, ci este indicat să folosești o față de masă albă. Mai mult decât atât, și tacâmurile și farfuriile din care se mănâncă tot albe trebuie să fie, deoarece această culoare simbolizează puritatea.
Totodată, pentri a nu avea ghinion, se spune că de Lăsata Secului nu este bine să împrumuți pe nimeni cu bani sau cu obiecte, deoarece acest fapt poate aduce numeroase primejdii asupra casei tale.
Ce se mănâncă în postul Crăciunului
Postul Crăciunului este una dintre cele mai importante perioade ale anului în care se postește, alături de cea a Pașteului, astfel că este perioada în care credincioșii se eliberează de gândurile rele și negative, și încep porcesul de pace, încărcându-se cu multă liniște sufletească și bucurii.
Mai mult decât atât, în postul Crăciunului anumite alimente sunt interzise, iar pentru altele există dezlegare doar în unele zile. Prin urmare, în acestă perioadă de 40 de zile în care credincioșii postesc, nu se mănâncă carne, brânză și ouă.
De asemena, în unele cazuri, lunea, miercurea și vinerea se consumă mâncare fără ulei și fără vin, deoarece doar în zilele de marți și joi se face dezlegare la untdelemn și vin.
Când e dezlegare la pește în postul Crăciunului
Prima dezlegare la pește este pe 21 noiembrie, când se sărbătoreşte Intrarea în biserică a Maicii Domnului, după care urmează trei zile la rând cu dezlegare, respectiv 23, 24, 25 noiembrie.
Umătoarea dezlegare la pește va fi pe 30 noiembrie, cu ocazia Sfântului Apostol Andrei, ocrotitorul României, apoi 1 decembrie, duminica a 15-a după Rusalii și 3 decembrie, când este sărbătorit Sfântul Cuvios Gheorghe de la Cernica şi Căldăruşani. Alte patru zile în care este permis să mănânci pește sunt 5,6,7 și 8 decembrie. Data de 12, 14 și 15 decembrie sunt de asemenea zile în care se poate mânca pește.
CITEȘTE ȘI: Postul Crăciunului 2020 începe pe 15 noiembrie. Cum se ține corect și ce e mai bine să faci până la Crăciun