Calendar ortodox, sâmbătă, 14 noiembrie. Ce nu este bine să faci astăzi, de Lăsata Secului
Publicat pe 14.11.2020 la 10:16 Actualizat pe 14.11.2020 la 10:55
An de an, pe data de 14 noiembrie este Lăsata Secului! Mai exact, se lasă sec pentru Postul Crăciunului, Postul Nașterii Domnului! Ce este strict interzis să faci în această zi? Toți creștinii trebuie să cunoască aceste lucruri!
- Calendar ortodox, sâmbătă, 14 noiembrie.
- Ce nu este bine să faci astăzi, de Lăsata Secului?
- Se lasă sec pentru Postul Crăciunului, Postul Nașterii Domnului!
Încă puțin și intrăm în Postul Crăciunului. Sâmbătă, 14 noiembrie, este Lăsata Secului pentru creștini! Deși în această zi se fac petreceri și se umplu mesele cu mâncare și băutură, ei bine, există și anumite tradiții și obiceiuri pe care credincioșii trebuie să le respecte! Ce este strict interzis să faci în această zi?
Nu e bine să dai bani cu împrumut
Din vechi strămoși se spune că astăzi nu este bine să pui față de masă colorată! Indicat este să folosești o față de masă albă. De asemenea, tot albe trebuie să fie și tacâmurile și farfuriile, deoarece această culoare simbolizează puritatea. Tot de Lăsata Secului nu este bine să împrumuți pe nimeni cu bani sau cu obiecte!
Se spune că, dacă faci aceste lucruri, nu vei avea parte de bani de sărbători. Credincioșii trebuie să renunțe astăzi din a mânca carne de porc! Potrivit tradiției, se mănâncă ouă de puică sau ciorbă de pește. Gospodinele sunt obligate să pună sare în mâncare, în caz contrar, vor devenit zgârcite și nu vor avea noroc!
Mâine începe Postul Crăciunului
Tot astăzi este și ultima zi în care se mai poate mânca de dulce înainte de Postul Crăciunului! Postul Nașterii Domnului începe mâine, 15 noiembrie și ține până pe data de 24 decembrie. În această perioadă, toți credincioșii trebuie să se abțină de la carne, brânză și ouă! În Bucovina se spunea că, ”cine lucrează în această zi îl prind frigurile tot anul” și că ”e rău de bătut piatra peste holde”.
Rugăciunea rostită de Lăsata Secului
„Doamne, Iisuse Hristoase, Dumnezeul nostru, Care ai plâns pentru Lazăr și lacrimi de întristare și de milostivire ai vărsat pentru dânsul, primește lacrimile mele. Cu patimile Tale, vindecă patimile mele. Cu rănile Tale, tămăduiește rănile mele. Cu Sângele Tău, curățește sângele meu și amestecă în trupul meu mireasma trupului Tău cel de viață făcător.
Fierea cu care vrăjmașii Te-au adăpat să îndulcească amărăciunea cu care potrivnicul m-a adăpat. Trupul Tău întins pe Cruce să întindă către Tine mintea mea, cea trasă jos de diavoli. Capul Tău, pe care l-ai aplecat pe Cruce, să înalțe capul meu cel pălmuit de potrivnici.
Nu am inimă plină de durere ca să Te caut. Nu am pocăința, nici umilința care întorc pe fii la moștenirea lor. Nu am lacrimi mângâietoare, Stăpâne. S-a întunecat mintea mea cu cele lumești, și nu poate să caute spre Tine cu durere. S-a răcit inima mea de atâtea ispite și nu poate să se înfierbânte cu lacrimile dragostei celei pentru Tine.
Ci Tu, Doamne Iisuse Hristoase, Dumnezeule, Vistierul bunătăților, dăruiește-mi pocăință neștirbită și inimă îndurerată, ca să pornesc cu tot sufletul în căutarea Ta; căci fără de Tine mă voi înstrăina de tot binele. Dă-mi așadar, Bunule, harul Tău.”
Citește și: Postul Crăciunului 2020 începe pe 15 noiembrie. Cum se ține corect și ce e mai bine să faci până la Crăciun