Tradiții și obiceiuri de Sfântul Gheorghe 2023. Ce trebuie să faci mâine ca să îți meargă bine totul anul
Publicat pe 22.04.2023 la 15:59 Actualizat pe 22.04.2023 la 16:28
Săptămâna Luminată a început în urmă cu câteva zile, imediat după ce creștinii ortodocși au prăznuit Săptămâna Mare, dar și Învierea Domnului. Cu toate acestea și ea are o importanță la fel de mare precum Săptămâna dedicată Mântuitorului Iisus Hristos. Zilele acesteia au o semnificație profundă, iar credincioșii respectă cu strictețe o mulțime de tradiții. Ce este bine să faci mâine ca să îți meargă bine tot anul.
- Tradiții și obiceiuri de Sfântul Gheorghe 2023
- Ce este bine să faci în această zi ca să îți meargă bine tot anul
An de an, la data de 23 aprilie, conform datelor Calendarului Creștin Ortodox, credincioșii îl sărbătoresc pe Sfântul Mare Mucenic Gheorghe. Cu toate acestea, legat de această sărbătoare, ca și de altele, există o serie de tradiții și obiceiuri pe care le respectă toți creștinii, cu strictețe, asta pentru a fi feriți de ghinion pe tot parcursul anului.
Tradiții și obiceiuri de Sfântul Gheorghe 2023
Ziua în care este sărbătorit Sfântul Mare Mucenic Gheorghe este una dintre cele mai importante din întreg anul. Astfel, sărbătorit în fiecare an la data de 23 aprilie este considerat unul dintre cei mai cunoscuți sfinți în tradiția creștină.
Mai mult decât atât, de această sărbătoare se leagă și câteva tradiții și obiceiuri pe care credincioșii le respectă cu strictețe.
Ce este bine să faci în această zi
Prima dintre tradiții are legătură cu bărbații din familie. Astfel, pentru ca semănăturile să fie protejate de forțele malefice, în dimineața acestei zile, capul familiei, așează ramuri verzi la stâlpii porților și ai caselor, la ferestrele și la ușile caselor și ale grajdurilor, în grădini și pe morminte.
Tradiția spune că aceste ramuri erau păstrate peste an și folosite drept leac împotriva bolilor, fiind puse chiar și în hrana animalelor. Tot în popor se mai crede și că vor ele proteja animalele de duhurile rele.
Un obicei important este reprezentat de faptul că fetele trebuie să privească în această noapte într-o cofă plină cu apă. În acest fel ele își vor vedea ursitul în ajunul zilei de Sfântul Gheorghe.
Și asta nu este tot. În dimineața zilei de Sfântul Gheorghe, fetele puneau pe mijlocul drumului, brazde verzi care erau împodobite cu coronițe și le urmăreau. În acest fel, dacă feciorii nu le călcau, însemna că fetele le erau dragi.
O altă tradiție spuneasa: ca vacile să dea mai mult lapte, femeile căsătorite mergeau în pădure în această zi, pentru a culege plante precum mulgătoare sau untul vacii.
Un obicei important care este și acum respectat este legat de somn. Dacă nu vrei să fii somnoros în anul care vine, în această zi nimeni nu trebuie să doarmă.