Tradiții și obiceiuri de Sfântul Gheorghe. Mâine este sărbătoare cu cruce roșie în calendarul ortodox
Publicat pe 22.04.2024 la 09:42 Actualizat pe 22.04.2024 la 09:42
Mâine, pe data de 23 aprilie 2024, este sărbătoare cu cruce roșie în calendarul ortodox. Este sărbătorit Sfântul Gheorghe. Iată ce tradiții și obiceiuri respectă creștinii ortodocși în această zi de sărbătoare!
- Tradiții și obiceiuri de Sfântul Gheorghe, sărbătorit pe 23 aprilie
- Este sărbătoare cu cruce roșie
Pe data de 23 aprilie 2024, credincioșii ortodocși îl sărbătoresc pe Sfântul Gheorghe. Este sărbătoare cu cruce roșie în calendarul ortodox, iar creștinii țin cont de mai multe tradiții și obiceiuri. Iată tot ce trebuie să ai în vedere despre această zi!
Tradiții și obiceiuri de Sfântul Gheorghe, sărbătorit pe 23 aprilie
Sfințirea ramurilor de salcie sau mesteacăn
În unele părți ale României, credincioșii duc la biserică ramuri de salcie sau mesteacăn pentru a fi sfințite. Acestea simbolizează renașterea naturii și sunt aduse acasă pentru protecție și prosperitate.
Tăierea mieilor
În tradiția pastorală, Sfântul Gheorghe este considerat protectorul oilor și al păstorilor. De aceea, în ziua de 23 aprilie se sacrifică miei, iar carnea este folosită pentru prepararea unor mâncăruri tradiționale.
Conectarea cu natura
Fiind asociat cu începutul sezonului pastoral, în multe regiuni, Sfântul Gheorghe este momentul când se scot oile la pășunat pentru prima dată în anul respectiv.
Focuri de Sfântul Gheorghe
În unele zone rurale se aprind focuri în ajunul sărbătorii pentru a purifica și proteja comunitatea și terenurile agricole.
Cântece și dansuri tradiționale
În multe sate, ziua de Sfântul Gheorghe este sărbătorită cu cântece și dansuri tradiționale, marcând astfel nu doar onorarea sfântului, ci și sosirea primăverii.
Rugăciune de Sfântul Gheorghe
„Ca un izbăvitor al celor robiți și celor săraci folositor, neputincioșilor doctor, conducătorilor ajutător, Purtătorule de biruință, Mare Mucenice Gheorghe, roagă pe Hristos Dumnezeu să mântuiască sufletele noastre! Tu, Mare Mucenic Gheorghe, care împreună cu cei fără de trup ești și toate le cunoști din timp și carele de purtătorii de nevoință ești cinstit, miluiește-ne pe noi păcătoșii.
Vino, Sfinte Gheorghe și luminează mintea mea, pentru ca să cunosc eu păcatele ce le-am săvârșit; mișcă inima mea ca să mă hotărăsc și să mă îndrept; ajută necredinței și slăbiciunei mele și scapă-mă cu harul tău de păcatele cele trupești și sufletești.
Totdeauna numele tău arată înălțimea rânduielilor tale, căci după chemarea lui Dumnezeu, te-ai arătat cu cuviință slujitor vrednic al Cuvântului, Dumnezeu-Omului. De aceea cu laude te fericim pe tine Sfinte Gheorghe, care ai trecere în fața lui Dumnezeu Tatăl. Binecuvântează-ne pe noi și fă rugăciunile noastre să fie de folos. Amin!”.
Citește și: Rugăciunea pe care e bine să o rostești în fiecare zi de post. Te ține departe de orice ispită