Tradiții și obiceiuri de Sfântul Vasile. Ce trebuie să faci pentru ca să-ți meargă bine tot anul

Tradiții și obiceiuri de Sfântul Vasile. Ce trebuie să faci pentru ca să-ți meargă bine tot anul © Doxologia

Ziua de 1 ianuarie este un motiv de mare bucurie pentru fiecare bun creștin. Credincioșii îl cinstesc pe Sfântul Vasile cel Mare. Iată ce trebuie să faci și să nu faci în această în această sărbătoare pentru a-ți merge bine tot restul anului!

Sfântul Vasile, numit și ocrotitorul săracilor este sărbătorit în fiecare an de credincioși pe data de 1 ianuarie. Acesta este unul dintre cei mai importanți sfinți ai Bisericii Ortodoxe. Pentru a avea noroc în 2020, fiecare bun creștin trebuie să respecte unele tradiții și obiceiuri.

O primă tradiție de care orice creștin trebuie să țină cont este punerea punților de către fetele nemăritate pentru a afla cu cine se vor căsători. Aceste punți sunt realizate din ramuri subțiri de măr dulce, formate din două crenguțe pe care le ascund în diferite locuri. De ele va fi legat busuioc, un inel, o batistă, mărgele și o pară de argint cu un fir de ață roșu. Se spune că dacă puntea nu va avea brumă, fata se va căsători cu un bărbat sărac, iar dacă va avea, norocoasei îi va fi sortit unul bogat.

O altă tradiție românească spune că dacă persoanele care îți vor trece pragul în ziua de Sfântul Vasile sunt bogate, la fel îți va fi și anul, însă dacă musafirii vor fi săraci, așa vei fi și tu.

De asemenea, în popor se spune că pe data de 1 ianuarie nu este bine să aruncăm nimic din casă, nici măcar gunoiul.

Rugăciunea pe care trebuie să o rostiți de Sfântul Vasile pentru a avea noroc

"În tot pământul s-a răspândit vestirea ta, că acela a primit cuvântul tău, prin care, cu Dumnezeiască cuviinţă ai învăţat, firea celor în fiinţă ai lămurit şi ai pus rânduială în obiceiurile oamenilor. Părinte cuvioase, preoţie împărătească, roagă pe Hristos Dumnezeu, să mântuiască sufletele noastre.

Veniţi popoare să cântăm cântare lui Hristos Dumnezeu, Celui Ce a despărţit marea şi a povăţuit pe poporul pe care l-a scos din robia egiptenilor, că S-a preaslăvit. Sfinte Vasile, glăsuitorule de Dumnezeu vino în ajutorul celor ce vor să înceapă a cânta laudele tale. Ci tu, părinte, îngăduitor fiind, ca un părinte, ne dai har din belşug.

Săltarea cea pătimaşă a tiraniei trupului ai înfrânat cu dragostea de înţelepciune. Pentru aceasta locuieşti întru Împărăţiile cele nestricăcioase, Sfinte Părinte Vasile. Umblând pe calea cea aspră a faptelor bune, ai ajuns la Cerescul podiş, cel neted şi liniştit şi pildă tuturor te-ai arătat, Mare Ierarhe Vasile. Patimile sufletului împreună cu ale trupului le-ai tăiat, Părinte Vasile, cu folos, cu sabia Duhului iar pe tine jertfă te-ai adus Stăpânului. Slavă Tatălui şi Fiului şi Sfântului Duh. Cinste Maicii Domnului. Amin", este rugăciunea pe care fiecare credincios trebuie să o rostească în această zi importantă.


facebook whatsapp twitter pinterest
A1.ro
Antena3

Mai mult 

DivaHair.ro
Clair.ro
ROMANIATV.NET
Știri GSP.RO

vezi mai multe 

Observator.tv
AntenaStars.ro
BZI.ro